Održana prva javna aukcija umjetnina u hrvatskoj

NAJSKUPLJA prodana slika na prvoj javnoj aukciji umjetnina u Hrvatskoj, što ju je večeras u Muzeju ´Mimara´ održala aukcijska kuća Kontura, bilo je ulje na platnu ´Masline´ Frane Šimunovića, koja je prodana po početnoj cijeni od 16 tisuća kuna.

Od 70-ak ponuđenih slika, crteža i grafika hrvatskih slikara, čija su djela nastala u 20. stoljeću, na prvoj aukciji prodano je petnaestak.

Među ostalim ponuđena su djela Ljube Babića, Vladimira Filakovca, Mencija Clementa Crnčića, Anke Krizmanić, Mirka Račkog, Ede Murtića, Mladena Veže, Ive Friščića, Kamile Tompe te Antuna Mateše čiji je akvarel na papiru ´Preradovićeva´ ponuđen za početnu cijenu od 35 tisuća kuna.

Direktor Konture Zdravko Mihočinec ocijenio je da je večeras puno nazočnih došlo iz znatiželje. ´Vjerujem da će većina pravih kolekcionara doći na sljedeće aukcije: proljetnu koja je zakazana za 3. travnja i ljetnu koja bi se trebala održati 17. lipnja´, rekao je. Dodao je da će dio večeras neprodanih djela biti i na sljedećoj aukciji, a drugi dio će vlasnici povući s aukcije.

Bianka Perčinić Kavur, pomoćnica ministra kulture i ravnateljica Uprave za zaštitu i konzervaciju spomeničke baštine, rekla je da joj je jako drago što je osnovana prva aukcijska kuća u Hrvatskoj, a posebno da je bila nazočna prvoj dražbi.

Dodala je da je ovo početak jednog novog načina prodaje umjetnina odnosno susreta kupaca i ponuđača. Drži da je to najkvalitetniji način trgovine umjetninama. ´Tim načinom će se kod nas, kao što je praksa svugdje u svijetu, smanjiti crno tržište umjetninama´, kazala je.

Perčinić Kavur je napomenula kako je s predstavnicima ´Konture´ u Ministarstvu kulture obavljeno nekoliko sastanaka prije početka rada te aukcijske kuće. Dodala je da je to za Ministarstvo jedna novost s obzirom da se na taj način iskazuje briga o umjetninama hrvatskih autora koji su i dio kulturnih dobara o kojima skrbi Ministarstvo.

Pomoćnica ministra nada se daljnjim kontaktima s predstavnicima ´Konture´ rekavši da će se tako pronalaziti najkvalitetnija rješenja za aukcijski način prodaje umjetnina.

Pročitajte više