Održana prva sjednica Kriznog stožera hrvatske vlade

KRIZNI stožer hrvatske vlade u utorak je, na svojoj prvoj sjednici, razmatrao razvoj stanja u Iraku i moguće implikacije oružanih operacija na Hrvatsku i raspravljalo o mogućnostima i potrebama uvođenja dodatnih mjera sigurnosti u pojedinim nadležnim resorima, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Sjednicom Kriznog stožera, koji je vlada osnovala na svojoj sjednici 27. veljače, predsjedao je premijer Ivica Račan, predsjednik tog tijela, a u radu su sudjelovali ministri članovi Kriznog stožera te predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović, predsjednik Uprave INA-e Tomislav Dragičević i predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop-Tanta.

Ponovivši stajališta hrvatske vlade o iračkoj krizi premijer Račan je izrazio spremnost Hrvatske da podupre svako rješenje koje bi omogućilo prestanak rata, piše u priopćenju.

Hrvatska je spremna, također, u sklopu Antiterorističke koalicije i pod okriljem UN-a uključiti se u poslijeratnu obnovu Iraka, rekao je premijer a prenosi se u priopćenju.

Račan je ocijenio važnom raspravu o mjerama sigurnosti koje bi valjalo poduzeti kako bi se umanjile štetne implikacije iračke krize na Hrvatsku.

Nadležni su ministri pak, svaki za svoj resor, dali pregled i ocjenu stanja i nabrojali sigurnosne mjere koje su već na snazi, piše u tekstu.

Ministri su predložili i neke dodatne mjere, piše u tekstu.

Potrebno je utvrditi načine i oblike humanitarne pomoći koje Hrvatska može pružiti u sklopu poslijeratne obnove Iraka, rekli su ministri.

Hrvatska je potpuno spremna odgovoriti izazovima koje bi mogao donijeti razvoj situacije u Iraku, suglasili su se sudionici sjednice i zaključili da će nastaviti pratiti i analizirati stanje.

Zaključili su da u ovom trenutku nema neposredne terorističke opasnosti za Hrvatsku, piše u priopćenju.

Pročitajte više