Održana prva svečana sjednica novog britanskog parlamenta



NOVI saziv Donjeg doma britanskog parlamenta otvorio je svoju prvu sjednicu u znaku tradicionalnih rituala, ali s jednom ogromnom promjenom – prvom koalicijskom vladom od Drugog svjetskog rata. Stotine prosvjednika kampiralo je ispred zgrade parlamenta, tražeći prestanak britanskog vojnog angažmana na Bliskom istoku.

U skladu s tradicijom, prvo je izabran i na svoje mjesto odvučen predsjednik doma. Izbor predsjednika obično je samo formalnost, ali bilo je protivljenja izboru Johna Bercowa, i to iz redova njegove Konzervativne stranke, koja je smatrala da je preblag prema laburistima. Bercow je uz potporu laburista 2009. godine zamijenio Michaela Martina.

Novi-stari predsjednik

Bercow je ipak lagano izabran za još jedan mandat na čelu parlamenta. Predsjednik Donjeg doma britanskog parlamenta ima formalnu funkciju. Odlučuje tko će dobiti riječ, može suspendirati zastupnike koji krše pravila, a zastupa Donji dom u razgovorima s kraljicom i Gornjim domom. Smatra se nestranačkom osobom i nakon izbora na tu funkciju prekida odnose s dotadašnjom strankom.

Bercowu je čestitao novi premijer David Cameron, koji je usto pozdravio i sve zastupnike u novom sazivu, od kojih je preko trećina, 226 od 650, po prvi put na tom mjestu.

Neobični prizori

Neki su primijetili kako je bilo neobično gledati Camerona i predsjednika Liberalno demokratske stranke Nicka Clegga na vladinoj strani parlamenta. S jedne strane tu se radi o dosad teško zamislivom partnerstvu, a s druge strane je zadnjih 13 godina to mjesto držala Laburistička stranka.

Cameron, Clegg i ostali predstavnici stranaka u Donjem domu prije izbora predsjednika su otišli u susjedni Gornji dom, gdje im je rečeno kako se trebaju "vratiti na mjesto na kojem će sjediti i izabrati neku časnu osobu za predsjednika parlamenta".

Zastupnici će u idućim danima i službeno prisegnuti, a parlament će biti službeno otvoren sljedeći tjedan, kad će se zastupnicima obratiti kraljica, koja će predstaviti vladin program.

Pročitajte više