Održana tribina "Kuda idu hrvatski studenti?"

STUDENTSKI standard, provedba Bolonjskoga procesa i pregovori s Europskom unijom bile su glavne teme tribine koja je pod nazivom "Kuda idu hrvatski studenti?" održana večeras u Studentskome domu "Stjepan Radić" u organizaciji Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studentima koji su u velikom broju nazočili tribini na pitanja su, među ostalima, odgovarali ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac sa suradnicima, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta u Zagrebu Vjekoslav Jerolimov, o.d. ravnatelja Studentskoga centra Sveučilišta u Zagrebu Niko Vidović i član Predsjedništva Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Vedran Tare.

Kad je riječ o Bolonjskome procesu u Hrvatskoj studenti su postavili raznovrsna pitanja i izrazili različita stajališta. Tako je jedan student ustvrdio da u Hrvatskoj uopće nema Bolonjskoga procesa jer je dopušten privilegirani upis studenta na temelju zakonske odredbe o povlaštenomu upisu djece branitelja na fakultete.

S tim u vezi, ministar Primorac izjavio je da će se ta zakonska odredba doživjeti izmjene rekavši da su s njima složile i braniteljske udruge.

Studenti su upozorili i na potpuno neprihvatljive uvjete studiranja - primjerice na nedostatak prostora na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti pozvavši ministra Primorca da se "na licu mjesta" uvjeri koliko su uvjeti nastave doista u skladu s bolonjskim standardima.

Mobilnost studenata jedan je od bitnih elemenata Bolonjskoga procesa koja se treba postići na razini svake pojedine zemlje te unutar zemalja koje su pristupile tomu procesu, rečeno je.

Zato će, najavio je Primorac, sljedeće godine svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj imati jedinstveni razredbeni ispit i studenti će, ako to žele, moći "prelaziti" s jednoga fakulteta na drugi.

Prava će mobilnost, smatra Primorac, pokazati i pravu vrijednost studijskih programa i u središte pozornosti staviti pitanje reciprociteta. Kad je o tomu riječ, prorektor Jerolimov upozorio je da u Hrvatskoj gotovo nema studijskih programa na engleskome jeziku.

Najavljeno povećanje cijene pojedinačnoga studentskoga obroka s četiri kune (sada 12 kuna subvencionira Ministarstvo), na 13 kuna (Ministarstvo bi u tome slučaju subvencioniralo 20 kuna) studenti smatraju ozbiljnim ugrožavanjem njihova standarda.

Studente je zanimalo i koliko će novca od zajma Svjetske banke namijenjenoga za reformu obrazovanja "pripasti" i studentskom standardu.

Rekavši kako je to ekskluzivna vijest, ministar Primorac odgovorio je da će za gradnju studentskih domova diljem zemlje biti osigurano 30 milijuna eura.

Pročitajte više