Odustaje li Hrvatska od tužbe protiv Srbije?

NAKON što je Međunarodni sud pravde (ICJ) odbacio optužbe BIH protiv Srbije za genocid, javile su se brojne polemike o tome treba li Hrvatska odustati od svoje tužbe. S obzirom da je interes stranih medija za suđenje koje se odvijalo u ponedjeljak bio velik, isti su prenijeli i Hrvatske dileme o povlačenju tužbe.

Ivan Šimonović, predstavnik Hrvatske pred ICJ-em, rekao je za AP kako bi se Hrvatska i Srbija trebale nagoditi izvan sudnice, te samo ako do nagodbe ne dođe nastaviti sa tužbom.

Šimonović je slične izjave dao i za hrvatske medije, napominjući kako je to njegovo "osobno mišljenje". No koliko ga osobnim smatraju strani mediji, pokazuje pisanje AP-a: "Hrvatski dužnosnici gotovo nikad u javnosti ne govore bez suglasnosti sa Vladom, pa izgleda da njegov komentar reflektira stajališta Vlade."

AP prenosi i izjave predsjednika Stjepana Mesića te Vladimira Šeksa. I dok Mesić navodi kako je "mala vjerojatnost da Srbija bude optužena za genocid u Hrvatskoj", Šeks je izjavio kako je "očito da će Hrvatska izgubiti tužbu".

I.M.

Pročitajte više