Odvjetnica Piplović iz afere Maestro: Bila sam u ćeliji oblivenoj krvlju

ODVJETNICA Asja Piplović iz Buja, jedna od osumnjičenih u aferi Maestro nakon oslobađanja od optužbi koje su joj stavljane na teret vezano uz korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, prvi put se obratila javnosti. Odvjetnica je za Slobodnu Dalmaciju rekla kako joj nije rečeno zbog čega je uhićena te da je način na koji je to uhićenje obavljeno, izravno kršenje Zakona o odvjetništvu.

"Policajci koji su došli u moju kuću kazali su mi da me moraju uhititi, ali ne znaju zašto. U tom trenutku moj ured imao je u postupku stotinjak predmeta. Moje uhićenje, onako kako je obavljeno, izravno je kršenje Zakona o odvjetništvu. Uz to, nakon pretrage mojeg ureda, istražitelji Uskoka zatražili su da odnesu dio dokumentacije. Tomu sam se suprotstavila jer je uzimanje dokumentacije o klijentima bez predočenja informacije zašto se uzima, protuzakonito", prepričava za Slobodnu Dalmaciju kako je izgledalo njezino uhićenje.

"Sutkinja je donijela presudu znajući da će je Vrhovni sud srušiti"

"Iz Buja sam 16. lipnja 2007. predvečer prevezena u Zagreb, u Policijsku upravu u Heinzelovoj. Tamo sam držana tri dana u sobici tri sa tri pod stalnim pritiskom istražitelja kako bih priznala koliko sam novca dala Josipu Matanoviću. Govorili su mi, recimo - koliko ste platili kavu u Zagrebu?", kazala je Piplović.

Odvjetnica kaže kako smatra da je sutkinja Kršul donijela i napisala presudu znajući da će je Vrhovni sud srušiti. "To se i dogodilo. Vrhovni sud donio je pravorijek da je pritvor koji sam izdržala neosnovano određen", kazala je.

Piplović je kazala kako će tražiti odštetu od države. "Za vrijeme dok sam bila u pritvoru odvjetnički ured koji sam stvarala 33 godine mi je propao, bankovni računi, privatni i poslovni, bili su mi blokirani. Čak su blokirali moju i deviznu štednju moje djece. Djecu su mi izdržavali roditelji, od čije mirovine i ja danas živim. Ponovno se bavim odvjetništvom, ali teško nadoknađujem izgubljeno i razbijam stigmu koja mi je nametnuta. O ostalim posljedicama pritvora spomenut ću samo da mi se cimerica u ćeliji jedne noći pokušala ubiti. Bila sam u sobi oblivenoj krvlju", zaključila je Piplović.

Pročitajte više