Na internetu se pojavila snimka o napuštenoj ostavštini umjetnika Trokuta, nije točna

Screenshot: You Tube

NA jednoj medijskoj platformi ovih je dana objavljena snimka napravljena u zagrebačkoj Bulićevoj ulici gdje je nekada živio Vladimir Dodig Trokut, jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća. Na snimci se vide na ulici naslagane stvari za koje autori snimke tvrde da je napuštena ostavština ovog umjetnika.

Kako bismo saznali što se točno dogodilo i je li moguće da je netko bacio vrijednu Trokutovu ostavštinu, kontaktirali smo Silvija Hrastu, zagrebačkog odvjetnika koji je poznatog umjetnika upoznao još osamdesetih godina.

Kompletan opus Trokuta je na sigurnoj lokaciji

Hraste nam je objasnio kako je kompletan umjetnički opus Vladimira Dodiga Trokuta iz stana u Bulićevoj ulici prebačen na sigurnu lokaciju, gdje se u suradnji s povjesničarima umjetnosti građa sistematizira, opisuje i priprema za predstojeće aktivnosti Zaklade Vladimir Dodig Trokut čiji su članovi on,  sin Vladimira Dodiga Trokuta, Mislav Dodig te odvjetnik Ivo Šućur.

Odvjetnik Hraste: Snimka je istrgnuta iz konteksta

“Manji dio stvari koje su se nalazile u pomoćnim prostorijama nisu imale umjetničku niti upotrebnu vrijednost zbog svoje dotrajalosti, tako da su iste privremeno ostavljene na ulici, do dolaska transporta zaduženog za taj dio stvari. Čini nam se da je navedena snimka istrgnuta iz konteksta kompletne selidbe te ona i članci u medijima zlonamjerno predstavljaju kako se ovdje radi o nebrizi oko ostavine iza pok. Vladimira Dodiga Trokuta”, pojasnio je Hraste te dodao kako je prostor u Bulićevoj ulici bio unajmljeni stan u kojem je Trokut živio i umro, a koji se kasnije po dovršetku ostavinskog postupka morao isprazniti na zahtjev vlasnika.

Hraste je dodao i kako Zaklada Vladimir Dodig Trokut uskoro planira otvorenje Antimuzeja VDT uz predstavljanje autentične sobe umjetnika kao dio stalnog postava, izlaganja pojedinačnih radova autora te izradu Trokutove monografije, između ostalog.
 

Pročitajte više