Odvjetnik Piruške Canjuge: Ovo je spektakl da se prikrije blamaža s optužnicom

ANTO Nobilo, odvjetnik Piruške Canjuge, dao je izjavu za medije.

"Očigledno je da je akcija napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice o Agrokoru. Dakle, nakon četiri godine istrage, godinu dana nakon što je optužnica podignuta, oni je danas povlače. Zašto je povlače? Da izbjegnu saslušanje i da se ne razotkrije zloupotreba koja se kod vještačenja dogodila kad je privremena uprava plaćala vještake koji su preko paravana u Poljskoj vršili vještačenje. A privremena uprava je podnijela kaznenu prijavu", kaže Nobilo.

 

"Dakle, ti koji su podnijeli prijavu su angažirali vještake, spojili te vještake s DORH-om i dobili vještačenje koje je bilo podloga za optužnicu. Da bi se spriječilo da se to razotkrije, danas su povukli optužnicu. A ovaj predmet imamo da bi se to medijski prigušilo", rekao je.

Rekao je da o ovom predmetu ne zna puno. Kaže da se jednoj osobi stavlja na teret da je odavala podatke o istrazi u "velikom" i "malom" Agrokoru. Radi se o dva slučaja vezana za Agrokor.

"Problem je jedini što moja klijentica ne poznaje te ljude. Ona te ljude nije vidjela, nije mogla tražiti da joj se odaju tajni podaci. Ono što me zabrinjava je stupanj te naivne manipulacije", rekao je. Ovo je nazvao jutarnjim spektaklom da se zataška povlačenje optužnice.

Njegovu klijenticu se, kako je rekao, sumnjiči da je potakla drugu osobu na zloupotrebu službenog položaja u vidu odavanja tajni.

"Ona je kolateralna žrtva potrebe da se prikrije blamaža Županijskog državnog odvjetništva u velikom predmetu koji je počeo prije četiri godine", rekao je Nobilo.

Rekao je da ima nove dokaze koji njegovoj klijentici idu u prilog.

Dodatno nam je objasnio ranije izjave

Slično je ponovio i u razgovoru za Index. U telefonskom razgovoru malo nam je pojasnio neke stvari.

"Dakle, oni su prije četiri godine krenuli u postupak Agrokor. Prije godinu dana su podigli optužnicu. Na Optužnom vijeću su branili tu optužnicu da je najzakonitija, najbolja na svijetu. I sada, kad je Visoki kazneni sud odredio da moramo saslušati vještaka Kamala Ismaila, oni naglo povlače. Zašto? Jer će se utvrditi da je Kamal Ismail odranije bio na vezi s ljudima iz Agrokora, da je privremena uprava Agrokora, koja je podnijela kaznenu prijavu i koja se javila kao oštećenik, dakle, faktički stranka u postupku, koja je digla višemilijunski, teški, veliki odštetni zahtjev prema optuženicima, ona namješta svoje vještake. Istovremeno, taj Kamal Ismail je samo paravan jer je KPNG Hrvatska vještačila, a istovremeno radi za privremenu upravu Agrokora i biva višemilijunski isplaćena za to. Vještak mora biti objektivan, ne može on primati novac od stranke u postupku i onda objektivno vještačiti u tom postupku. To je protuzakonito", kaže.

Ako je problem samo u vještaku, zašto je onda optužnica povučena? 

"Upravo zato da bi eventualno spriječili saslušanje Kamala Ismaila i da se pokaže faktički sprega između privremene uprave Agrokora i Državnog odvjetništva, jer je vještačenje temelj optužnice, ako nema vještačenja, nema optužnice protiv Todorića, a ako nemate optužnice, ne možete saslušavati Kamala Ismaila. Moguće je da će oni sad napraviti novo vještačenje kako bi ispala iz igre sva ta sprega i s novim vještakom i njegovim vještačenjem, za godinu-dvije ili kad to već bude, doći na Optužno vijeće i onda mi više nećemo moći postavljati pitanja vezana za staro vještačenje i za protuzakonitu spregu sa starim vještacima, nego će imati novog neutralnog vještaka. Mi još nemamo potvrđenu optužnicu", kaže.

"Dakle, u fazi kad je trebalo provesti nalog Visokog kaznenog suda da se sasluša vještak i utvrdimo tamo sve što smo mislili da ćemo utvrditi, Državno odvjetništvo, očigledno u panici, povlači optužnicu. Sad više nema optužnice, ni Optužnog vijeća, ni saslušanja Kamala Ismaila, ništa. Skandal, to je faktički pravni skandal", rekao je.

Komentirao je i slučaj Gabrijele Žalac

"Ista stvar. Žalac: dvije godine je ležalo kod njih, oni su se bojali optužiti je, odnosno pokrenuti istragu, kazneni postupak, jer je Žalac članica Predsjedništva HDZ-a. A opet su se bojali odbaciti jer nekad će to netko čitati, pa će to biti sramotna stvar. I onda, što je najgore, šefica USKOK-a Marušić da snimljenu izjavu gdje lažno ustvrdi da su delegirani tužitelji europskog javnog tužitelja dio USKOK-a. To nije točno, to je laž", dodaje.

"Delegirani tužitelji nisu dio USKOK-a, već su po vertikali hijerarhijski povezani s glavnom europskom javnom tužiteljicom. Oni više nisu u sastavu USKOK-a ni u vertikali glavne državne odvjetnice i zato su potpuno neovisni i na osnovu tih činjenica oni su odlučili krenuti u kazneni postupak. Na taj skandal dolazi povlačenje optužnice u najvećem predmetu gospodarskog kriminala u povijesti Hrvatske."

Pročitajte više