Odvjetnik policajca optuženog u slučaju Floyd: Nije samo stajao i gledao

Foto: Foto: Hennepin County Sheriff's Office

ODVJETNIK jednog od policajaca, koji je optužen za ubojstvo Georgea Floyda, kaže da njegov klijent "nije samo stajao i gledao" što se događa dok je Derek Chauvin klečao na Floydovu vratu. 

Earl Gray, odvjetnik policajca Thomasa Lanea, rekao je za NBC da je njegov klijent "radio ono što je mislio da je ispravno". 

Lane, 37-godišnjak koji je na dužnosti bio tek četvrti dan u karijeri, pomogao je u svladavanju Floyda, sudeći po izjavama njegova odvjetnika. Na pitanje kako je Lane mogao biti tamo i gledati bez uplitanja gotovo devet minuta, Gray je odgovorio:

"Nije samo stajao i gledao. Držao je Floydu noge jer se on inicijalno opirao. No onda kad mu je uhvatio noge i Floyd se smirio, pitao je Chauvina treba li ga okrenuti na bok jer je Floyd zapomagao i govorio da ne može disati. Chauvin mu je na to rekao - ne", kazao je Laneov odvjetnik Earl Gray.

Podsjetimo, Derek Chauvin, Thomas Lane, J. Alexander Kueng i Tou Thao prvi su izašli na mjesto događaja nakon poziva da je George Floyd platio krivotvorenom novčanicom u trgovini. To se dogodilo 25. svibnja i Floyd je umro tijekom privođenja, što je potaknulo prosvjede širom SAD-a i svijeta koji traju i danas.

Chauvin je proteklog tjedna optužen za ubojstvo drugog stupnja, dok se Kuenga, Thaoa i Lanea tereti za pomaganje u ubojstvu. 

Pročitajte više