Odvjetnik uhićenog Šegote: Angažirao me prije dva mjeseca, očekivao je ovo

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

BIVŠI ravnatelj Gradskih groblja Zagreb Patrik Šegota uhićen je rano jutros u Dubrovniku. Vraćen je u Zagreb te je obavljen pretres njegovog ureda, a potom i stana u Slovenskoj ulici.

Njegov odvjetnik Vladimir Terešak rekao je:

"Jutros je uhićen u Dubrovniku, a nakon pretrage vozila prepraćen je u Zagreb, gdje je obavljena pretraga službenih prostorija, a sad i stana. Koliko znamo, na teret mu se stavlja kazneno djelo primanja mita vezano uz poslovanje u vrijeme dok je obnašao dužnost direktora Gradskih groblja."

"Prije dva mjeseca mi je potpisao punomoć, nismo tad puno razgovarali, pretpostavljam da je očekivao da bi do ovoga moglo doći", dodao je.

Rekao je da će više znati sutra: "Više ćemo znati sutra na ispitivanju, radi se o famoznim kućicama za prodaju cvijeća i građevinskim radovima vezanim uz tvrtku pokojnog poduzetnika Nenada Bukovca."

Na pitanje hoće li još netko biti priveden i jesu li poznati svjedoci rekao je: "Nisu mi poznati svjedoci, ali, koliko znam iz medija, pet osoba je privedeno, a među ostalim i sestra Šegote. Sa sestrom nisam u kontaktu, a sad idem klijentu na pretragu i dogovorit ćemo strategiju."

 

Dva kraka koja povezuje poduzetnik koji je prošlog tjedna počinio samoubojstvo

Osim Šegote, kojem je policija pokucala na vrata jutros u Dubrovniku, u novoj akciji policije i USKOK-a zbog korupcije u Zagrebu tijekom jutra su na području još dvije policijske uprave, zagrebačke i primorsko-goranske, uhićene još četiri osobe, među kojima je i Tamara Šegota, sestra bivšeg šefa Groblja.

Kako doznajemo, na brata i sestru Patrika i Tamaru Šegotu odnosi se jedan krak akcije koji se tiče korupcije u Gradskim grobljima, a drugi krak se odnosi na ostalih troje uhićenih, među kojima su, kako je prvi doznao Index, dvije službenice suda, a jedna od njih je voditeljica Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama Ana-Marija Končić.

Sve ih povezuje poduzetnik Nenad Bukovec koji je prošli četvrtak počinio samoubojstvo na širem području Sesveta. 

Šegota poduzetniku sređivao poslove i kućice, zauzvrat dobio kuću i novac

Bukovec je, sumnjaju istražitelji, imao dogovor sa Šegotom da njegove firme dobiju građevinske poslove koje naručuju Gradska groblja kao podružnica Holdinga. Riječ je o nekoliko Bukovčevih građevinskih firmi koje su dobivale poslove od Gradskih groblja. Dobivale su, doznajemo, razne poslove - čišćenje, građenje, popravljanje, saniranje nakon potresa Krematorija, Markovog polja, Mirogoja i slično.

Drugi dio dogovora bile su četiri kućice za prodaju cvijeća ispred Mirogoja. Bukovac je, sumnja se, dogovarao sa Šegotom da se mjesta za te kućice ispred groblja dodijele firmama iza kojih se zapravo krije on. Za četiri kućice pred Mirogojem javile su se tvrtke koje je, sumnja se, s prijateljima osnovao pokojni poduzetnik, a Šegota se potrudio da baš te firme dobiju kućice.

Kao nagrada za sve ovo Šegoti je preko Notitije, firme njegove sestre, čiji se uredi u Osijeku danas također pretražuju, sagrađena kuća s bazenom na Krku, a dobio je i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki. Riječ je, kako smo neslužbeno doznali iz pouzdanih izvora, o iznosu od oko 600 tisuća kuna. 

S druge strane, poduzetnik Bukovec je, sumnja se, od poslova koje su njegove firme obavljale u dogovoru s tadašnjim bivšim šefom Gradskih groblja Šegotom uprihodio gotovo tri milijuna kuna. Trebalo se raditi o četiri milijuna, ali Bukovec nije sve uspio naplatiti jer nakon odlaska Šegote službe nisu plaćale račune za koje nije bilo pokrića u dokumentaciji. 

Službenice suda za par tisuća kuna intervenirale u zemljišne knjige, peti uhićeni pao slučajno
Dvije uhićene zaposlenice Zemljišnoknjižnog odjela u Sesvetama uhićene su pak zbog sumnji da su za nekoliko tisuća kuna, koje im je dao Bukovec, obavljale upise ili ispise u zemljišne knjige. Dakle, intervenirale su u zemljišne knjige u korist poduzetnika Bukovca u zamjenu za novac.

Peti uhićeni je čovjek koji je, kako je doznao Index, slučajno upao u mjere istražitelja. I od njega su, sumnja se, dvije službenice suda uzele mito za intervencije u knjigama. 

Da nije preminuo, Bukovec bi bio među uhićenima

Da nije preminuo, Bukovec bi sasvim sigurno bio među uhićenima. 

Istražitelji PNUSKOK-a koji su jutros upali u Gradska groblja pretraživali su i ured pomoćnika za pravne poslove Drage Pleša koji nije došao na posao. Nagađalo se da je i on uhićen, no, kako doznajemo, to ipak nije slučaj. Istražitelji su vjerojatno pretraživali dokumentaciju koja inkriminira Šegotu. 

Pročitajte više