Odvjetnik Zdravka Mamića: Nismo znali da se nogometni menadžer nagodio s Uskokom

Ilustracija: EPA

ODVJETNIK Zdravka Mamića Filip Glavaš izjavio je kako ne smatra da sporazumna presuda nogometnom menadžeru Nikkyju Arthuru Vuksanu otežava položaj njegovom klijentu, da obrana o tom dogovoru do danas nije bila službeno obaviještena, ali da su postojale neke naznake.

Menadžer Nikky Arthur Vuksan, koji je uz braću Mamić i još četvoricu okrivljenika optužen za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja, u tzv. aferi "Dinamo 2", u petak je, temeljem sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uz rok kušnje od pet godina.

"Ne vidim razloga zašto bi to otežavalo poziciju moga branjenika. U ovom slučaju Vuksan će se pojaviti kao svjedok, gdje je dužan govoriti istinu te ako bude istinito iskazivao, samo će potvrditi navode da okrivljeni Zdravko Mamić nema apsolutno nikakve veze s kaznenim djelima za koje ga se tereti", izjavio je Glavaš novinarima nakon ročišta na osječkom Županijskom sudu.

"S ljudske strane ga mogu razumjeti"

Potvrdio je da obrana do danas službeno nije znala da se Vuksan nagodio s Uskokom, ali su postojale neke naznake da će to ići u tom smjeru, jer je "prošli tjedan znakovito razdvojen postupak protiv Vuksana, bez ikakve dodatne reakcije suda".

Smatra kako je to ukazivalo da očito postoje određeni dogovori između tužiteljstva, suda i Vuksana te da je postupak protiv Vuksana razdvojen s ciljem stvaranja preduvjeta za zaključenje sporazuma.

Navodi kako može samo nagađati što je Vuksana ponukalo na takav potez, a moguće je, kako kaže, "da je do njega došla neka bojazan da će biti presuđen u ovom postupku, bez obzira na stvarno utvrđene činjenice i dokaze".

"Uostalom, tome sam svjedočio u petak u slučaju svoga oca (Branimira Glavaša) pa ga s ljudske strane mogu razumjeti, ako je to bio njegov motiv, a u druge motive ne mogu ulaziti", rekao je odvjetnik Filip Glavaš.

Presudu dogovaraju tužiteljstvo, okrivljenik i njegov branitelj

Odvjetnik Marija Mamića Ivan Stanić na završetku današnjeg ročišta zatražio je od sudskog vijeća da pojasni o čemu se radi u slučaju nagodbe okrivljenika Vuksana i Uskoka te ima li to veze s razdvajanjem postupka protiv Vuksana na prethodnoj raspravi.

Predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović odgovorio mu je kako nema što dodatno pojašnjavati niti za to ima ovlasti, a da je postupak protiv Vuksana razdvojen jer nije došao na raspravu 23. listopada, a prethodno je otkazao punomoć svojoj dotadašnjoj odvjetnici.

Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban izjavio je novinarima nakon ročišta da presudu, temeljem sporazuma stranaka, dogovaraju tužiteljstvo, okrivljenik i njegov branitelj te da nisu dužni pozvati nikoga osim onih koji sudjeluju u sklapanju takvog sporazuma. "Ne vidim da bi bilo tko drugi trebao bilo što znati o tome i sudjelovati u tom pregovaranju", pojasnio je Vrban.

Pročitajte više