Odvjetnik Željko Lubina po peti put oslobođen optužbe za prijevaru

VEĆ PO peti put odvjetnika Željka Lubinu nepravomoćno oslobađa splitski Općinski sud. Sudili su mu za prijevaru radnika Dalmacije iz Dugog Rata kojeg je zastupao u postupku za naknadu štete i ozljede na radu. Lubina je spor dobio, samo što je radniku isplatio 24 tisuće kuna, a sebi uzeo više od 700 tisuća kuna.

Sudila mu tri suca

Zbilo se to još koncem 90-ih godina prošlog stoljeća, a Lubina se temeljem znatnog potraživanja uknjižio kao vlasnik tvornice. Sudilo mu je čak troje sudaca. Počela je Marisa Matić, nastavio Hrvoje Alajbeg, a sve zaključio Mario Franetović.

Zastara nastupa u rujnu, već za koji mjesec, premda se i oko datuma zastare vodio prijepor. Lubina je, naime, radnika prevario 1997. godine, no djelo je, prema optužbi i odlukama višeg suda, dovršio u rujnu 1999. godine, pa se tako za zastarni rok uzimao noviji datum.

Lišo i za privatizaciju Laurusa?

Lubina je iz ovog postupka izašao tako neokaljan, a vrlo bi lako "lišo" mogao proći i u postupku za privatizaciju tvrtke Laurus. Djela datiraju s početka 90-ih, a suđenje nije ni započelo. 

Sklon posebnom tumačenju zakonskih normi, Lubina se nedavno odšetao s klijentom iz splitske istrage dok se čekalo rješenje o pritvoru. Klijenta osumnjičenog u aferi Kormilo prebacio je u gradsku luku i ukrcao ga na trajekt za Šoltu. Policija je stigla u posljednji tren. 

Prije mjesec dana za dlaku je na autocesti izbjegao Golfa s majkom i sinom Propadalom, koji su se ubrzo zabili u Audi A5 i poginuli. 

Pročitajte više