OECD upozorio na povratak Velike recesije

Foto: José Ángel Gurría/FAH

EKONOMSKO usporavanje u Kini svijet vraća na rub Velike recesije za koju pojedini ekonomisti dvoje je li uopće prestala, sugerira posljednja, sumorna prognoza Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna ekonomska organizacija sa sjedištem u Parizu predviđa širenje globalne ekonomije od samo 2.9 posto u tekućoj godini, što je ispod razine od 3 posto često korištene za određivanje granice koja razdvaja rast od recesije.

Prognoza dodatno umanjuje procjene MMF-a o rastu od 3.1 posto i pretpostavlja najslabija kretanja od 2009. kada se svijet našao u središtu najveće financijske krize od 1930-ih godina.

OECD kaže da je usporavanje u Kini "u srcu" snižavanja procjena u jednom od redovitih dvogodišnjih istraživanja. Očekuje se da će globalna trgovina ove godine porasti za samo 2 posto, tempo koji glavna ekonomistica organizacije Catherine Mann naziva "duboko zabrinjavajućim".

"Stope rasta globalne trgovine do sada zabilježene u 2015. su u prošlosti bile povezena s globalnom recesijom," rekla je.

Neizvjesna budućnost

OECD usporavanje rasta trgovine objašnjava oštrim padom uvoza u Kini što utječe na potražnju za robama od nafte do bakra i uzrokuje poteškoće za druge zemlje u razvoju. Nova prognoza predviđa globalni rast od 3.3 posto u 2016., i 3.6 posto u 2017., ali glavni tajnik OECD-a José Ángel Gurría ističe da je to loš rezultat u povijesnim razmjerima.


"Deset godina nakon početka krize mi još uvijek nismo postigli stopu globalnog rasta kakvu smo uživali u predkriznom razdoblju," rekao je i dodao da prognozirano poboljšanje "ovisi o podršci makroekonomskih politika, investicijama, daljnjim niskim cijenama roba za napredne ekonomije i postojanom napretku na tržištu rada." 

Rast kroz borbu protiv klimatskih promjena   

OECD u izvješću poziva na "veće ambicije" zemalja članica G20 koji će se ovog tjedna sastati u Turskoj u nastojanju da potaknu kratkoročnu potražnju i osnaže rast kroz strukturne reforme. Organizacija posebno ističe potencijalne ekonomske dobrobiti povezane s akcijama oko klimatskih promjena, za koje kaže da mogu biti "proračunski neutralne" i potaknuti rast.

OECD predviđa da će SAD, koji je među prvima usvojio politiku stvaranja novog novca, nastaviti rasti s relativnom snagom, odnosno stopom od 2.5 posto u 2016. godini. Organizacija poziva na generalni nastavak politike monetarnog poticanja (kvantitativnog popuštanja), ali drži da bi američka središnja banka trebala podići kamatne stope u svojoj sferi ovog prosinca.

U izvješću je smanjena prognoza rasta u Eurozoni s 1.8 na 1.5 posto za 2015. godinu. Umanjena je i prognoza za Kinu gdje se očekuje rast od 6.8 posto koji je ispod službeno priželjkivanog cilja od 7 posto, piše Independent.

Pročitajte više