OESS kritično o neuspjehu izbora u Crnoj Gori

BOJKOT oporbe pridonio je neuspjehu ponovljenih predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, ocijenila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), ponavljajući poziv za ukidanje odredbe o 50postotnom odzivu kao uvjetu valjanosti izbora.

Ponovljeni izbori održani u nedjelju proglašeni su nevažećima zbog toga što je odziv birača bio manji od traženih 50 posto. Prvi izbori 22. prosinca poništeni su zbog istog razloga.

OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), čiji su promatrači pratili izbore, izrazio je žaljenje zbog toga što je ´bojkot oporbe glasačima ograničio izbor´ kao i zbog činjenice da je vladajuća koalicija ´provodila pritisak na državne službenike´ da glasaju ne bi li se tako povećao odziv.

Osim toga, izbori su ´općenito provedeni u skladu s međunarodnim standardima´, navodi se u priopćenju voditelja promatračke misije

ODIHR-a Nikolaja Vulčanova.

Kao i nakon prosinačkih izbora, misija je ponovila svoj poziv Crnoj Gori da ukine zakonsku odredbu o 50-postotnom odzivu koja omogućuje nastavljanje neuspješnih izbora u nedogled.

´Te odredbe, koje su u regiji OESS-a jedinstvene samo u Srbiji i Crnoj Gori, moraju biti izmijenjene prije zakazivanja idućih izbora´, rekao je Vulčanov.

Pročitajte više