OESS: Predsjednički izbori u Ukrajini ne odgovaraju standardima

PREDSJEDNIČKI izbori koji su se u nedjelju održali u Ukrajini "ne odgovaraju demokratskim standardima", ocijenila je u ponedjeljak Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

"Na temelju promatranja možemo zaključiti da predsjednički izbori 2004. nisu zadovoljili norme OESS-a, Vijeća Europe i mnoge druge norme za demokratske izbore", kazao je za tisak Geert Ahrens, voditelj misije OESS-ovih promatrača, kojih je na ovim izborima bilo 600.

"Ustvari, ovi izbori su korak unatrag u usporedbi s parlamentarnim izborima iz 2002.", dodao je Ahrens.

Nevladina organizacija ENEMO koja okuplja promatrače iz istočne Europe i bivšeg SSSR-a priopćila je u nedjelju da je utvrdila "ozbiljne nepravilnosti", a napose pritisak na studente i pogreške u izbornim pravilima zbog kojih su mnogi ostali bez prava glasa.

Proruski premijer i kandidat vlasti na ovim izborima Viktor Janukovič dobio je 40,12 posto glasova birača na nedjeljnim predsjedničkim izborima, pretekavši tako za jedan posto prozapadnog kandidata iz redova oporbe Viktora Juščenka (39,15 posto) s kojim će se sučeliti u drugom krugu 21. studenog, prema privremenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

Oporba je ustvrdila da je dobila nešto manje od 50 posto glasova i optužila vlast da je manipulirala rezultatima u korist Janukoviča.

Desetak tisuća studenata, među kojima su bili i mladi oporbenjaci iz pokreta Pora, prosvjedovali su u ponedjeljak u Lavovu (na zapadu Ukrajine), na poziv oporbenog kandidata Viktora Juščenka, protiv "krivotvorenja rezultata" nedjeljnih izbora. Na prosvjedima nije bio velik broj policajaca i okupljanje je proteklo mirno.

Pročitajte više