Oglasila se policija: Možemo vas prisluškivati jedino ako nam to odobri sudac istrage

MINISTARSTVO unutarnjih poslova oglasilo se danas priopćenjem u kojem nastoji demantirati napise pojedinih medija o novom Zakonu o kaznenom postupku kojim će "policija dobiti puno veće ovlasti te će joj se omogućiti da legalno prisluškuje građane".

Iz policije tvrde kako nije istina da će policija moći prisluškivati građane zbog sumnje na "sitno" djelo ilegalnog skidanja i reproduciranja glazbe ili filma s interneta. Policija će to moći napraviti onda kada sumnja da je određena osoba počinila kazneno djelo koje se vezuje za umnožavanje i daljnju distribuciju u cilju stjecanja imovinske koristi.

Telekomunikacijski vještak Đuro Lubura, naime, upravo je to i postavio kao problematično te je svoja razmišljanja tako i iznio. Lubura je naznačio da takovo kazneno djelo nije dovoljno teško da bi se zbog njega ograničile ustavom zagarantirane nam slobode. Posebnim dokaznim radnjama MUP, naime, naziva prisluškivanje telefona i mobitela, zatim tajne ulaske u stan kako bi vam postavili mikrofone, kamere i slično, te tajno prikupljanje računalnih podataka i snimanje istih podataka.

"Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava, te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom", ističe policija u priopćenju.

Policija, međutim, u svakom trenutku može posumnjati da ne skidate muziku ili filmove s interneta samo za vlastite potrebe, te vas, primjerice, na osnovi sumnji u povredu autorskih prava, a nakon što dobije nalog suca istrage, šest mjeseci prisluškivati. I dalje je teško oteti se dojmu da je policija ovim dobila prevelike ovlasti odnosno, savršen alibi da prisluškuje bilo koga u državi. Zakon je upravo zbog ovog kaznenog djela izazvao mnoge reakcije među građanima.

Zbog čega vas sve mogu prisluškivati...

Od ostalih kaznenih djela zbog kojih će se moći naložiti "posebne dokazne radnje" iz policije ističu: kaznena djela protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa i protiv oružanih snaga Republike Hrvatske, a za koja je propisana kazna zatvora od pet ili više godina, zatim Kaznena djela ubojstva, otmice, podvođenja, dječje pornografije na računalnom sustavu ili mreži, razbojništva, povrede tajnosti, cjelovitosti i dostupnosti računalnih podataka, programa ili sustava, računalnog krivotvorenja, računalne prijevare, iznude, ucjene, teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti, krivotvorenja novca, prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, primanja mita u gospodarskom poslovanju, davanje mita u gospodarskom poslovanju, izbjegavanje carinskog nadzora, sprječavanje dokazivanja, prisile prema pravosudnom dužnosniku, udruživanje za počinjenje kaznenog djela, kao i za kaznena djela koja je počinila grupa ili zločinačka organizacija, iskorištavanje maloljetnika i druga teška kaznena djela.

Ali i zbog "povrede prava autora ili umjetnika izvođača, nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, povrede prava proizvoditelja zvučne ili slikovne snimke i prava u svezi s radiodifuzijskim emisijama".

Policija za svoj rad odgovara Saboru

Iz MUP-a dodaju i kako "policija samostalno, bez naloga suca istrage, odnosno državnog odvjetnika, ne može ni u kom slučaju započeti, odnosno provoditi posebne dokazne radnje".

Nije točno, tvrde iz policije, kako je policija ovim dobila znatno veće ovlasti, "jer policija u trodiobi vlasti predstavlja izvršnu i za svoj rad odgovara Hrvatskom saboru".

"Na kraju kada govorimo o nadzoru policije za istaknuti je i da je u novom Zakonu o policiji uveden institut civilnog nadzora nad radom policije, a u segmentu policijskih izvida policija je odgovorna Državnom odvjetništvu", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više