Oglasili se izborni dužnosnici, oštro odgovorili Trumpu

Foto: Epa

SKUPINA državnih, saveznih i privatnih izbornih dužnosnika objavila je jučer zajedničko priopćenje u kojem navodi kako nema dokaza da je na predsjedničkim izborima 2020. došlo do nezakonitih radnji ili pogrešaka.

Među navedenim dužnosnicima nalaze se i savezni djelatnici koji rade u Trumpovoj administraciji, piše CNN.

"Izbori 3. studenog bili su najsigurniji izbori u američkoj povijesti. Trenutno izborni dužnosnici diljem SAD-a pregledavaju i dvostruko provjeravaju cjelokupni izborni postupak prije finalizacije rezultata", poručili su iz Koordinirajućeg vijeća vlade za izbornu infrastrukturu i Izvršnog odbora koordinacijskog sektora za izbornu infrastrukturu.

"Nema dokaza da je unutar bilo kojeg sustava glasanja došlo do brisanja, gubitka ili promjene glasova ili da su sustavi na bilo koji način bili ugroženi", dodali su.

Oglasio se i Chris Krebs, čelnik Agencije za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu (CISA)

Nakon završnog brojenja glasova u subotu, Donald Trump je odbio prihvatiti rezultate te je iznio mnogo neutemeljenih optužbi o krađi mandata. Tijekom izborne noći neopravdano je sebe proglasio pobjednikom izbora i kazao kako su njegovi protivnici počinili izbornu prevaru.

Trump je u međuvremenu pokrenuo istragu izbora, podnio tužbe i javno sijao nepovjerenje u američki izborni sustav, navodi CNN.

Izborni dužnosnici su, s druge strane, u svome priopćenju pozvali javnost na povjerenje u izborni sustav. Njima se pridružio i Chris Krebs, čelnik Agencije za kibernetsku sigurnost i infrastrukturu (CISA).

Krebs, koji već neko vrijeme osporava teorije zavjere koje na Twitteru šire Trump i njegovi pristaše, rekao je prije par dana kako ga nije briga hoće li ga predsjednik otpustiti.

"CISA-ino prvo načelo je zaštita demokratskih procesa, a ne zaštita pojedinca", rekao je Krebs.

Pročitajte više