Oglasio se Odbor koji je presudio Barišiću, evo što kažu

Foto: FAH

NAKON što je Index prvi objavio dokument koji potvrđuje ono o čemu smo također prvi pisali - da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio da je ministar Pavo Barišić plagirao američkog filozofa Stephena Schlesingera - navedeni Odbor danas se ponovno službeno oglasio.

> SVI GLUPI, SAMO PLENKOVIĆ PAMETAN Najugledniji svjetski znanstveni časopis piše o Barišićevu plagijatu

> POGLEDAJTE Ovo je dokument koji potvrđuje da je ministar Barišić plagijator

> INDEX DOZNAJE Odbor za etiku odlučio: Barišić je plagijator

"Ponukan najnovijim događanjima u hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici, te na temelju zakonske obveze „promicanja etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija i u zaštiti okoliša“, a u skladu s Poslovnikom o radu, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju objavljuje priopćenje za medije.

Temeljni principi rada ovog saborskog Odbora, koji propituje etiku i moral djelovanja pojedinaca i institucija u specifičnom segmentu društva, jesu: legalnost, stručnost, neovisnost i nepristranost. Nažalost, posljednjih smo mjeseci svjedoci pokušaja narušavanja tih principa, a zbog ostvarivanja partikularnih političkih interesa i ambicija pojedinaca i interesnih grupacija unutar akademske zajednice".

O ometanju rada Odbora

"Neetični pokušaji ometanja rada, pa i dezintegracije samog Odbora, dosegli su razinu nezabilježenu u cjelokupnoj europskoj praksi, s kojom je Odbor, kao aktivan član Mreže europskih ureda za znanstvenu čestitost (ENRIO, www.enrio.eu), vrlo dobro upoznat. Kroz članstvo, Odboru je poznato da se razlike između pojedinih europskih država, a u odnosu prema kršenju etičkih načela i nepoštivanju etičkih standarda u istraživačkom i akademskom radu, primarno očituju u njihovu sprečavanju, rješavanju i sankcioniranju, a ne u njihovu pukom dijagnosticiranju. Nažalost, u tim pitanjima, hrvatski znanstveni i visokoobrazovni sustav ne stoji dobro.

Naime, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju je kroz svoj kontinuirani rad u posljednje dvije godine riješio više desetaka pristiglih predmeta, nastojeći potaknuti pripadnike akademske zajednice na dosljednu primjenu etičkih načela u svom radu. Odbor se pritom suočio s nezainteresiranošću većine visokoškolskih i znanstvenih institucija za etička pitanja, uključujući i prakse neobjektivne, pristrane prosudbe kršenja etičkih načela, kao i potpuni izostanak sankcija čak i u slučajevima u kojima je neprijeporno utvrđeno teško kršenje Etičkog kodeksa Odbora ili etičkih kodeksa sastavnica hrvatskog sustava znanosti i visokog obrazovanja", poručuju iz Odbora.

Čitavo priopćenje možete pročitati u nastavku.

OEZVO Priopcenje Za Medije Sijecanj2017 by Index.hr on Scribd

 

Pročitajte više