Ogorčeni parovi Milinoviću s nepoštovanjem: Sram vas može biti kao ministra, liječnika i čovjeka

MINISTAR zdravstva Darko Milinović, među ostalim poznat i po inkvizicijskom Zakonu o umjetnoj oplodnji prema kojem oplodnja više od triju jajnih stanica nije moguća, i dalje se nalazi na udaru ogorčenih parova koje je znatno ograničio u njihovim pokušajima da dobiju djecu te ih njime, a i u svojim obraćanjima javnosti, izvrgnuo omalovažavanju i vrijeđanju.

Milinović je parove naročito isprovocirao kada se prije nekoliko dana na predstavljanju prve izmjene Zakona o medicinskoj oplodnji hvalio kako je taj zakon donio "nebrojeno dobrih stvari" i da je od njegovog donošenja zabilježeno 224, odnosno 37 posto više porođaja. Tada je najavio i da bi se težim slučajevima neplodnosti trebala omogućiti oplodnja više od triju jajnih stanica, izmjenu koju mnogi parovi drže tek kozmetičkom.

U samohvalnom deliriju Milinović je tom prilikom nasrnuo i na oporbu ustvrdivši da su "grubo manipulirali i politizirali ovaj zakon", a zbog čega su parove koji trebaju te postupke stavili u nepovoljan položaj. Zatražio je da se oporba tim parovima ispriča zbog toga.

No, gnjevni parovi uzvratili su mu udarac, jasno ističući tko bi im se trebao ispričati. U nastavku donosimo neke od pisama upućenih na adrese Ministarstva zdravstva, Ureda predsjednika, Vlade, Sabora, klubova političkih stranaka te medijima.

Ministre Milinoviću,
 
Moj suprug i ja smo jedan od parova u Hrvatskoj koji se bore s neplodnošću i koji trenutno najviše od svega na svijetu želi jednog dana zagrliti svoje dijete. Ponukani vašom nedavnom izjavom da bi se neplodnim parovima u Hrvatskoj trebala ispričati oporba, odlučili smo napisati ovo pismo i tražiti vašu osobnu ispriku.

Tražimo da nam se javno ispričate što ste nam donošenjem ovog Zakona uskratili pravo na optimalno liječenje i što ste narušili naša ljudska prava.
Tražimo ispriku zbog vaših konstantnih laži, obmanjivanja javnosti i zatajivanja pravih statistika i rezultata.
Želimo da nam se ispričate što smo bili prisiljeni proći psihološko savjetovanje i tražiti potvrdu psihijatra da bi se mogli početi liječiti. Za liječenje koje druge bolesti inače treba potvrda psihičke stabilnosti?
Želimo da nam se ispričate što smo morali gubiti vrijeme na dobivanje potvrde o pravnom savjetovanju, savjetovanju u kojem pravnik na unaprijed sastavljenom dokumentu jedino upiše imena i adresu supružnika.
Tražimo ispriku zbog vrijeđanja naše inteligencije i što nas neplodne parove smatrate građanima drugog reda.
Ispričajte se što lažete u javnosti da nema nigdje lista čekanja za postupke i lijekove. Koje su to bolnice gdje pacijente ne zapisuju u bilježnice mjesecima unaprijed?
Tražimo od vas ispriku što ste nas neplodne parove ovim besmislenim prijedlogom izmjene Zakona iskoristili za skupljanje predizbornih bodova. Ako je ovaj prijedlog donesen prema zahtjevima struke, tražimo da poimence iznesete koja je to struka, koji su to liječnici?
Šteta koju ste nanijeli nama neplodnim parovima teško da će se ikada popraviti, ali bi se u barem jednom od vaših samodopadnih pojavljivanja u javnosti mogli javno ispričati.
Sram vas može biti kao ministra, kao liječnika i kao čovjeka!
 
Sanja i Marko M.

Ministre Milinoviću,
 
kad smo već kod isprika, ja bih baš voljela čuti vašu... svidjela bi mi se i isprika ministra Bajsa koji je digao ruku za ovakav zakon iako je sam prošao postupke medicinski potpomognute oplodnje. Voljela bih da vam se pridruže i autori ovoga zakona - famozna fantomska struka, dr. Golem, a u red bi mogli stati i onih 77 koji su omogućili da ta lakrdija od zakona bude izglasana, primjerice zastupnica Petir koja je vjerojatno kao mala gledala puno SF filmova pa od tuda i ta "bojazan" za jadnu "dječicu u frižiderima"... Hoću li je čuti javno, izrečenu uz onaj vas podrugljiv osmijeh, dok iza vas bude stajala cijela regimenta onih koji nas smatraju budalama, naivnima, promiskuitetnima? Pitam, jer vidim da volite organizirati takve događaje kad pričate bez potkrepljujućih dokaza, a iza vas stoje oni koji vas se ili boje ili očekuju nešto od vas pa mudro šute ili kimaju glavama u kameru dok se vaš performance širi Lijepom Našom? Hoću li je čuti kao i statistike koje bi u svakoj normalnoj zemlji već trebale biti dostupne i jasno iskazane? Iskreno sumnjam. Iskreno je i ne očekujem, ne od osobe koja bez stida i morala, političke poene skuplja na tuđoj muci.
 
Pa zato, ministre samo da znate da vam ovakvi jeftini politički trikovi neće proći, i ovim vam putem javno želim reći da je zakon koji ste donijeli sramotan, diskriminirajući i da ne pruža optimalno liječenje svim parovima kojima treba pomoć. I nikakve frizirane statistike ne mogu ukloniti te činjenice.
 
s nepoštovnjem
 
Morana V.

Ministre, (i svi vi koji ste pisali i glasali za zakon),

baš lijepo od vas da ste se sjetili da je netko nekome dužan ispriku vezano uz Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Da, istina je, isprika je i više nego potrebna, ali VAŠA nama, neplodnim parovima. Razloga za ispriku ima i previše i vjerojatno se neću sjetit sve nabrojati, ali evo nekih za koje bi moj partner i ja rado čuli ispriku:
Želimo da nam se ispričate za vrijeđanje i omalovažavanje u medijima kada ste nas nazivali promiskuitetnima i karijeristima, kao da smo si sami krivi što smo bolesni
Želimo da nam se ispričate što u sekularnoj državi imamo zakon koji kao da su pisali članovi španjolske inkvizicije ili papa glavom i bradom, a ne struka
Želimo da nam se ispričate što našu desetogodišnju izvanbračnu zajednicu (uopće ne) cijenite manje od nekog braka na brzaka jer je, eto, beba na putu pa je red da se s trbuhom do zuba vjenčamo u crkvi
Želimo da nam se ispričate jer smo se morali ponižavati kod javnog bilježnika da bi dobili papir na kome piše da se mi volimo (i još to i platiti) da bi uopće mogli biti liječeni od neplodnosti.
Želimo da nam se ispričate što smo zbog vašeg zakona bili prisiljeni proći psihološko testiranje i dobiti potvrdu tj. nalaz na kojem, među ostalim, piše da "indeksi emocionalnih stanja ne ukazuju na postojanje akutnih emocionalnih konflikata" te da se "ne bilježi postojanje psihopatologije ili socijalne disfunkcije koja bi mogla interferirati ili ometati liječenje neplodnosti" i slično.

Za ovo poniženje smo morali i izostati s posla.
Želimo da nam se ispričate što smo također morali izostati s posla radi pravnog savjetovanja. Vrlo zanimljivo je bilo to savjetovanje od 3 minute u kojem odvjetnica nije baratala osnovnim pojmovima vezano uz oplodnju. Ne znam tko je tu koga na kraju savjetovao.
Usprkos vašem zakonu mi smo uspjeli, postali smo roditelji predivne djevojčice. U njezino ime želimo da se ispričate što ste u državi stvorili takvu klimu vezanu za MPO, da se u svakom prilogu na tu temu prikazuju djeca u bolnicama iz kojih vire cjevčice i kojekakva čuda. Zar vi stvarno mislite da su MPO djeca bolesna čudovišta???
Želimo da nam se ispričate što nas, neplodne parove, smatrate idiotima i građanima drugog reda, koji su si sami krivi za neplodnost, pa nam kao maloumnima i dan danas ne želite reći poimence tko je (pogotovo od struke) radio na sastavljanju toga zakona
Želimo da nam se ispričate što je i dan-danas, unatoč višekratnom traženju udruga i građana, nemoguće doći do suvislih statistika vezano uz zakon. Žao mi je ministre, nama vaša riječ i vaša matematika nisu dovoljne. Želimo transparentne brojke, a ne 3 verzije statistika kao što je bilo nakon Plitvica.

I još nešto, neka vas sram bude da neplodne parove koristite u predizborne svrhe i ponovno nas, po tko zna koji put, ponižavate. Jer ovo što predlažete kao izmjene zakona je ništa drugo nego "kozmetika" i obmanjivanje masa koje ne razumiju tematiku i gnjusno skupljanje bodova preko naših leđa. Iskreno se nadam da će vam narod na ovim izborima pokazat da nam je svima dosta i da više nikada neću na TV-u vidjet vaš podsmjeh.
 
S NEpoštovanjem
Tanja iz Rijeke

Pročitajte više