Ogroman broj silovanja u Liberiji zabrinjava aktiviste i vladu

SVE ČEŠĆI slučajevi silovanja maloljetnica u Liberiji u zadnje vrijeme zabrinjavaju i grupe za ljudska prava i samu vladu. Zakoni protiv silovanja jesu jaki, ali njihova provedba je manjkava i zabrinjava.

Unatoč mirovnom dogovoru iz 2003., koji je prekinuo 14-godišnji građanski rat, u kojemu je silovanje bio dnevni događaj i u kojima su mnoge žene držane kao sekualno roblje, broj silovanja u Liberiji nije opao. Da stvar bude gora, velik broj silovanih žena su mlađe od 10 godina.

Lokalni mediji svaki tjedan izvještavaju o silovanju djevojaka ne starijih od 5 godina, a nedavno istraživanje koje su u glavnom gradu Moroviji proveli Liječnici bez granica (LBG) pokazalo je zastrašujuće rezultate.

U 658 slučajeva prijavljenih silovanja, 85% djevojaka bilo je mlađe od 18 godina, a 45% između 5 i 12. "U više od 90% slučajeva maloljetnice je silovao netko koga znaju", rekli su u izvješću LBG.

Lokalni aktivisti kažu da trendu silovanja maloljetnica pogoduje to što siromašni roditelji, umjesto da odu na policiju, privatno rješavaju slučajeve, ucjenjujući silovatelje za novac. To dopušta muškarcima (koji su obično u 40. godinama života) da nekažnjeno prođu sa zločinom. Liberija je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, u kojoj je 85% ljudi nezaposleno.

Rastući trend silovanja zabrinuo je i predsjednicu Ellen Sirleaf-Johnson, koja je u prosincu upozorila silovatelje: "Kažem onima među vama koji korise svoje bogatstvo i društveni položaj: ne koristite svoje privilegije da biste zlostavljali djevojke i djevojčice. Takvo ponašanje je neprihvatljivo."

Diljem zemlje pokanuta je kampanja protiv silovanja, ali ne čini se da ona pomaže.

Formalna kazna za seksualno zlostavljanje maloljetnice u Liberiji nosi sa sobom doživotni zatvor. Ali, pravnici i aktivisti se boje da zbog drastičnog porasta slučajeva silovanja ti zakoni vrijede samo na papiru. Predlažu formiranje suda koji bi se bavio samo slučajevima seksualngo zlostavljanja. Također, otkad je zakon o doživotnoj kazni za silovatelje uveden, samo su dva čovjeka zaista dobila tu kaznu.

Nedavno su i UN-ovi mirovnjaci koji su stacionirani u Liberiji optuženi za sudjelovanje u seksualnom zlostavljanju maloljetnica. Teško je biti djevojčica u Africi ovih dana.

J.D.

Pročitajte više