Presuda Sanaderu udarna vijest u svijetu: "Presuda je izbrisala osmijeh s lica bivšeg premijera"

SVI UGLEDNI svjetski mediji danas su prenijeli presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo i primanje mita. Interes javnosti za suđenje bivšem premijeru bio je od samog početka uistinu velik, a danas se prek Županijskim sudom u Zagrebu okupilo 300-njak novinara iz cijeloga svijeta!



Vijesti o osuđujućoj presudi i kazni zatvora u trajanju od deset godina obišla je svijet. BBC javlja kako je Sanader osuđen za primanje mita "u slučaju koji Europska unija pomno nadzire". Dodaju kako je Sanader funkciju premijera obnašao od 12003. do 2009. godine te da je osuđen za primanje nekoliko milijuna dolara mita od mađarske tvrtke MOL i austrijske banke Hypo. "Bivši premijer oštro je odbacivao optužbe tijekom suđenja. Hrvatska, koja se nada ulasku u EU u srpnju sljedeće godine, pod pritiskom je i mora se ulinkovitije boriti protiv raširene korupcije u zemlji".

Montreal Gazette napominje kako je Sanader najviši državni dužnosnik osuđen za mito, korupciju i ratno profiterstvo u Hrvatskoj te još jednom podsjeća kako je ova odluka bila nužna da bi se Europsku uniju uvjerilo da se borba protiv korupcije u zemlji provodi učinkovito. Slične informacije, i zaključke, prenose i WBOC, The Peninsula Qatar, CNBC, ABC, FOX News, Reuters, Chicago Tribune...

Njemački i austrijski mediji također su popratili izricanje presude Sanaderu. Frankfurter Allgemeine Zeitung podjeća kako je Sanader, u vrijeme kada je obnašao funkciju premijera, u Hrvatskoj bio "apsolutni broj jedan, a potom je došao njegov kraj". Napominju kako je u razdoblju od 2004. do 2009. godine bio jedan od najpopularnijih hrvatskih politčara. FAZ dodaje i da je Sanader od početka suđenja tvrdio da je nevin i da se protiv njega vodi politički proces, koji je "izrežirala" njegova nasljednica Jadranka Kosor.

Suddeutsche piše kako je političar, koji je vladao "Balkanskom zemljom od 2003. do 2009. godine, presudu priomio s ozbiljnim izrazom lica, iako se prije izricanja presude smiješio novinarima i kamerama". Bečki dnevnik Der Standard u svojem online izdanju prenosi vijest agencije APA o presudi Sanaderu, pod naslovom "Bivši hrvatski šef vlade osuđen zbog korupcije", dok konzervativniji Die Presse istu vijest APA-e "Bivši premijer Hrvatske Sanader dobio deset godina", a svi austrijski mediji očekivano naglašavaju umiješanost Hypo banke u Sanaderov korupcijski proces.

Mađarski mediji: Vrijednost MOL-a na tržištu pala 2,5 posto!

Mađarski mediji s posebnim su interesom pratili suđenje bivšem premijeru Sanader. Portfolio.hu, hir24.hu i hvg.hu prenose kako je interes medija za Sanadera bio ogroman, ali dodaju i prve ozbiljnije komentare na presudu. Kako javlja Portfolio, vrijednost dionica MOL-a na svjetskom tržištu nakon izricanja presude pala je za 2,5 posto! Mediji dodaju i kako se ova presuda može protumačiti kao "neuspjeh MOL-a da preuzme većinska prava u Ini".

Deutsche Welle: Bruxelles će gledati pozitivno na presudu

"Mislim da je to dobra vijest jer pokazuje da pravosuđe u Hrvatskoj ipak funkcionira i da se ne ustručava donijeti presude i protiv poznatih osoba. I to premda Sanader kod stanovništva ima stanovitu podršku jer se smatra političarom koji je Hrvatsku vodio u Europsku uniju. Čini se da sve to nije igralo nikakvu ulogu i zato je dobra vijest: pravosuđe je neovisno", rekao je u razgovoru za Deutsche Welle prof. dr. Franz-Lothar Atlmann, član predsjedništva njemačkog Društva za jugoistočnu Europu, glavni urednik lista "Osteuropa-Wirtschaft" i član izdavačkog vijeća časopisa "International Journal of Balkan Policy Research.

Naime, Atlmann je komentirao presudu Ivi Sanaderu, dodajući da je za Hrvatsku pozitivna stvar i to što je u zadnjem izvješću Europske komisije upravo pravosuđe navedeno kao područje na kojem su nužna poboljšanja.

"Vjerujem da je ovo važan signal Bruxellesu. Kao drugo, važno je i za stanovništvo da se vidi da je korupcija stvar koju se mora suzbiti", smatra Atlmann koji se nada da će države u regiji slijediti hrvatski primjer.

Pročitajte više