Ogromna nakupina algi prijeti kineskoj obali



VELIKA nakupina algi koja pluta duž istočne obale Kine raste i širi se po drugim dijelovima obale, javili su državni mediji.

Nakupina algi narasla je za oko 50 posto otkad su početkom tjedna državni mediji prvi put izvijestili o njoj i sada je velika oko 320 kvadratnih kilometara. To je otprilike četiri puta veće nego otok Hong Kong, javlja agencija Xinhua.

"Otok" algi ranije se nalazio nekoliko kilometara od obale provincije Shandong, ali se proširio na jug, u vode oko obala provincije Jiangsu.

Nakupine algi u Kini uglavnom su uzrokovane zagađenjem. One iz mora usisavaju ogromnu količinu kisika koje morski organizmi trebaju za život, a kad ih valovi i struja nanesu na obalu, alge ostavljaju neugodan miris.

Čest problem

Xinhua, koja je citirala izvještaj Državne agencije za oceane, nije navela koliko blizu je nakupina algi obali niti u kom se smjeru kreće.

Početkom tjedna je Xinhua navela da se alge kreću prema Shandongu, zbog čega je Državna agencija za oceane poslala nekoliko brodova da očiste more. Tada je navedeno da bi alge mogle ugroziti morske organizme i turizam.

U kolovozu 2008. jedna je slična nakupina algi ugrozila jedriličarsko natjecanje na Olimpijskim igrama blizu grada Qingdaoa. Oko 10.000 vojnika i dobrovoljaca moralo je čistiti preko milijun tona smrdljivih algi kako bi osiguralo nastavak natjecanja.

Pročitajte više