Ogromna stijena prijeti švicarskom selu. Naređena evakuacija svih stanovnika

Foto: Google Street View

STANOVNICI malog švicarskog sela Brienza su dobili naredbu da spakiraju svoje kofere i odmah napuste selo. Gromada veličine dva milijuna metara kubičnih bi se trebala odlomiti i pasti u dolinu tijekom sljedećih nekoliko dana. Naredba nije potpuno iznenadila 70 seljana jer se Brienz već neko vrijeme smatra geološki rizičnim područjem, piše BBC.

Samo selo izgrađeno je na zemljištu koje polagano klizi prema dolini, zbog čega se crkveni toranj naginje i nastaju velike pukotine na zgradama. U tijeku su radovi na pokušaju stabilizacije tog problema i bilo je nekih znakova koji su sugerirali da bi klizanje moglo usporavati. Međutim, gromada se postupno odvajala od planinskog lanca, a sad je počela predstavljati ozbiljnu prijetnju. 

Seljani su već navikli na prilično velike gromade koje padaju u njihove vrtove. Geolozi su upozorili da se pomicanje stijena ubrzava. Dio stijene, nevino nazvan "otok", klizio je brzinom od 32 metra svake godine. Ipak, nitko nije vjerovao da će situacija tako brzo eskalirati. 

Evakuiranim stanovnicima je ponuđen smještaj

Vlasti su upozorile na moguću evakuaciju kasnije ovog ljeta, a za kraj ovog tjedna zakazan je redoviti seoski sastanak kako bi se svi informirali. Umjesto toga, jučer ujutro je stigla iznenadna naredba za evakuaciju. Od sada nitko tko ne živi u Brienzu neće smjeti ući u selo, a svi seljani moraju izaći najkasnije do petka.

"Sviđa mi se ovdje, Brienz je lijepo selo, tiho je. Dogodilo se tako brzo", rekao je stanovnik. "Svi smo mislili da ćemo imati više vremena, jako je čudan osjećaj", ispričala je mlada žena koja živi u Brienzu. Većini evakuiranih je ponuđen smještaj u susjednim selima, poput skijališta Lenzerheide, koje ima dovoljno mjesta jer je skijaška sezona završila, a ljeto još nije počelo.

To nije trajno rješenja, a i nije lako donijeti odluku o napuštanju mjesta stanovanja. "Spremna sam. Ali mislim da ću čekati do posljednjeg trenutka", rekla je starija žena stojeći na kućnom pragu s koferom u ruci. Mnogi se sad pitaju zašto bi jedno selo doživjelo takvu sudbinu u Švicarskoj, zemlji gdje su građevinski propisi strogi, a procjena rizika stalan proces.

Odluka o evakuaciji donesena zbog obilne kiše

Švicarske alpske regije posebno su osjetljive na globalno zatopljenje. Permafrost visoko u planinama počinje se topiti, pa stijene postaju nestabilne. Niže, jače padaline povezane s globalnim zatopljenjem uzrokuju eroziju i klizanje. Izgleda da se upravo to dogodilo u Brienzu. 

Prognoze o daljnjoj obilnoj kiši cijeli ovaj tjedan bile su ono što je potaknulo iznenadnu odluku o evakuaciji. Prošlog ljeta najnovija mjerenja pokazala su da su švicarski ledenjaci izgubili više od polovice svog volumena u posljednjih 100 godina.

Stanovnici Brienza su se sinoć okupili kako bi dobili posljednji izvještaj od vlasti. Stijena se kreće sve brže, a geolozi očekuju da će gromada pasti u roku od sedam do 24 dana. Još uvijek nije sigurno na koji će se način gromada spustiti u dolinu. Mogla bi postupno otklizati i izbjeći većinu sela ili se brzo srušiti i uništiti Brienz. 

Pročitajte više