Ogulinski "Vodovod" mora opskrbljivati Plaški vodom

ODLUKOM župana Karlovačke županije Vlade Jelkovca ogulinskoj tvrtki "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. nalaže se da ponovno opskrbljuje pitkom vodom općinu Plaški, koju je ta komunalna tvrtka prestala isporučivati zbog duga, tako da je danas u 8,30 sati oko tri tisuće stanovnika Plaškog nakon pet dana počelo dobivati vodu, rečeno je na tiskovnoj konferenciji u županiji. L

Opskrba vodom potpuno će se normalizirati tijekom sutrašnjeg dana, a najkasnije u nedjelju.

Budući da u Plaškom nitko od 650 korisnika ne plaća potrošenu vodu, a vodovodna mreža ne održava se na odgovarajući način, stanje je postalo neodrživo pa je župan Vlado Jelkovac u telefonskom dogovoru s članovima Poglavarstva uputio jučer Središnjem državnom uredu državne uprave, Državnoj upravi za vode i Državnom inspektoratu poziv da izvrše nadzor organiziranja komunalne djelatnosti - opskrbe vodom za područje općine, te da utvrde odgovornost za nastalo stanje.

Odluka kojom se "Vodovodu i kanalizaciji" nalaže da uspostavi opskrbu vodom privremena je i trajat će do 14. svibnja i to na račun općine Plaški, a do tada općina treba imenovati tvrtku za vodoopskrbu i ugovoriti s njom daljnju opskrbu vode, rekao je Jelkovac.

Budući da je vodovod od ponedjeljka do petka bio obustavljen iz preventivnih razloga, direktor "Vodovoda i kanalizacije" Zdravko Paušić preporučio je da se voda za piće tijekom dana prokuhava, rekao je župan Jelkovac.

Miro Škrgatić, pročelnik Upravnog odjela za obnovu, razvoj i komunalne poslove Karlovačke županije, ponovio je već izrečene tvrdnje da općina Plaški ima legitimno pravo vodoopskrbu organizirati preko vlastite tvrtke VEKS d.o.o., ali tek kada ona za tu djelatnost bude doregistrirana.
Na novinarsko pitanje je li općina Plaški još uvijek suosnivač ogulinske tvrtke "Vodovod i kanalizacija" (16,15 posto vlasništva), kako tvrdi načelnica općine Radmila Medaković, ili je u pravu direktor ogulinskog "Vodovoda" Zdravko Paušić koji tvrdi da je općina Plaški i formalno i činjenično istupila iz te tvrtke, Škrgatić je rekao da Županija ne želi biti arbitar u tom sporu.

Rekao je da će se to pitanje rješavati na sudu, ali je ocijenio da se načelnica Medaković nije pridržavala dogovora u započetom procesu razdruživanja komunalne tvrtke te je pokazala visok stupanj netolerancije. "Hrvatske vode neće dati koncesiju za vodoopskrbu nekome tko ne pokazuje da može organizirati djelatnost vodoopskrbe u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu i pratećim pravilnicima", rekao je Škrgatić.

Pročelnik Škrgatić jučer je na županijskoj skupštini u Karlovcu izjavio da se općina Plaški, zbog svoga legitimnog nastojanja da vodoopskrbu obavlja putem vlastite komunalne tvrtke, prošle godine "iščlanila iz sastava ogulinske tvrtke", a u međuvremenu nije ostvarila pravo na koncesiju i doregistraciju djelatnosti. Načelnica Medaković tvrdila je suprotno - da je općina Plaški (uz općinu Josipdol i grad Ogulin) i dalje član "Vodovoda i kanalizacije" d.o.o. s manjinskim vlasničkim udjelom 16,15 posto. "

Mi smo se u rujnu prošle godine htjeli izdvojiti i doregistrirati naše komunalno poduzeće za djelatnost vodoopskrbe, no tada je ogulinski Vodovod stavio pred nas obvezu da kod istupanja podmirimo 1,2 milijuna kuna nekog staroga duga, rekla je.

Direktor Vodovoda Zdravko Paušić pak tvrdi da Plaški od lanjskog kolovoza nije platio ni kune za potrošenu vodu te da dug iznosi 167.747 kuna bez kamata.

Pročitajte više