OHR pozdravio odluku EK o SiCG; sada je na redu BiH

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) pozdravio je u srijedu jučerašnju pozitivnu ocjenu Europske komisije Studiji o izvedivosti kojom se procjenjuje spremnost Srbije i Crne Gore za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te je upozorio kako je i na Bosni i Hercegovini red da izvrši svoje zadaće u ispunjavanju uvjeta. L

"Pristupanje balkanske regije članstvu u Europsku uniju je u porastu. Srbija i Crna Gora moraju ispuniti svoje obaveze, uključujući i suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i tvrde pregovore o Ustavnoj povelji", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica mostarskog Ureda visokog predstavnika Sanela Tunović. Ona je naglasila kako sada i Bosna i Hercegovina u ispunjavanju uvjeta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mora završiti svoje zadaće, uključujući i, kako je rekla, vrlo tešku reformu policije.

Glasnogovornica je naglasila kako je preustroj policije u BiH uvjet koji je postavila Europska unija.

Već tjednima politički dužnosnici iz Republike Srpske u javnim se istupima protive reformi policije u BiH tvrdeći kako je to uvod u ukidanje entiteta u BiH, odnosno Republike Srpske. No, glasnogovornica OHR-a je istaknula kako restrukturiranje policije u BiH ne predstavlja korak ka ukidanju entiteta. Pri tomu je podsjetila na upozorenje Europske komisije da reforma policije u BiH znači prestanak upletanja politike u rad policije.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više