Ohrid: Čelnici jugoistočne Europe pozvali na toleranciju i dijalog

KOLIJEVKA europske kulture i civilizacije još u prošlom desetljeću poprište ratova, razaranja i etničkog čišćenja - ulazi u novo razdoblje u kojemu će vladati dijalog, razumijevanje i pomirenje, stoji u deklaraciji.

"Učeći lekcije iz prošlosti, slažemo se da je pomirenje put za zajedničku budućnost. Dijalog mora postati novi refren koji će odzvanjati regijom i svijetom", zaključne su riječi deklaracije.

Tekstom se zagovara takozvano "kvalitetno obrazovanje", za što je potrebna revizija školskih udžbenika i programa.

Poziva se da "kulturno naslijeđe" postane čimbenik ujedinjenja i pomirenja naroda u regiji.

Ohridski forum pozdravlja prijedlog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog da sredinom 2004. bude domaćin konferenciji ministara obrazovanja i znanosti, te projekt Cultural Routes in Southeast Europe (Putevi kulture u jugoistočnoj Europi) bugarskog predsjednika Georgija Parvanova koji 2004. treba ugostiti skup ministara kulture regije.

Deklaracijom se podupire prijedlog predsjedavajućeg predsjedništva BiH Dragana Čovića da otvaranje obnovljenog Starog mosta u Mostaru 2004. svojom prisutnoću uveličaju šefovi država regije.

Putevi komunikacije moraju ostati otvoreni i elastični za jačanje razumijevanja i suradnje među narodima, a mediji su pozvani igrati ključnu ulogu pomažući rušiti barijere u glavama ljudi, dodaje se u završnom tekstu.

Pročitajte više