Ojačao je dolar, mnogi vjeruju da iduće godine neće biti recesije

Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama trguje oprezno jer su se ulagači odlučili na predah nakon višednevnog rasta cijene dionica, pri čemu je azijski MSCI indeks dosegnuo najviše razine u posljednjih 18 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je dosegnuo najvišu razinu od lipnja prošle godine.

Mala vjerojatnost za recesiju

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,1 posto. U Hong Kongu, Australiji, Šangaju i Singapuru indeksi su, pak, porasli između 0,1 i 0,8 posto.

Nakon višednevnog rasta cijena dionica ulagači na azijskim burzama jutros su odlučili predahnuti.

Posljednjih dana tržišta su rasla zahvaljujući trgovinskom dogovoru koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i  izazvao je usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Dogovor između dva najveća svjetska gospodarstva podigao je izglede za cjelokupno globalno gospodarstvo, kažu analitičari.

Stoga je, smatraju mnogi, malo vjerojatno da će u 2020. doći do recesije.

Dolar ojačao prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta, ponajviše zahvaljujući padu tečaja britanske funte prema dolaru zbog novih neizvjesnosti u vezi Brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,24 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,07 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,55 na 109,45 jena.

No američka je valuta ojačala prema europskoj pa je cijena eura skliznula na 1,1135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1145 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon što su jučer dosegnule najviše razine u tri mjeseca.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 30-ak centi, na 65,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 40-ak centi, na 60,52 dolara.

Pročitajte više