Okončan štrajk prometnih radnika u New Yorku

TRODNEVNI štrajk prometnih radnika u New Yorku okončan je u četvrtak nakon što su čelnici njihova sindikata odlučili vratiti na posao nekih 33.000 radnika javnog prometa.

Predstavnik Sindikata transportnih radnika je rekao kako će uskoro krenuti newyorška podzemna željeznica i autobusne linije, ali da će trebati najmanje 12 sati da najveći javni prometni sustav u Sjedinjenim Državama u potpunosti proradi.

Sindikat se odlučio na prekid štrajka nakon što je postigao dogovor s upravom newyorškog Javnog prometa da nastave pregovore.

Prometni radnici su u utorak ujutro započeli štrajk nakon što su propali pregovori o povećanju njihovih plaća i jačanju mirovinskog i zdravstvenog osiguranja ostavljajući pred Božić na cjedilu oko 7 milijuna putnika koji dnevno koriste javni promet u New Yorku.

Gradski dužnosnici procjenjuju kako bi štrajk mogao stajati New York oko 1 milijardu dolara u izgubljenom radnom vremenu i prihodima trgovina i drugih tvrtki.

Poticaj sindikatu da prekine štrajk dao je i sudac koji je sindikat kaznio s milijun dolara dnevno za svaki dan štrajka i zaprijetio mogućim slanjem njegovih čelnika u zatvor.

Štrajk je bio ilegalan budući da zakon savezne države New York zabranjuje štrajk uposlenicima javnih službi.

Pročitajte više