Okrugli stol: Jačanje zelene političke opcije u Hrvatskoj

Kako bi se osmislio način postizanja političkog uspjeha "zelenih" na lokalnoj i državnoj razini, danas je u Zagrebu njemačka Zaklada "Heinrich Boell Stiftung" priredila panel raspravu za predstavnike "zelenih" udruga i političkih stranaka.

U raspravi "Jačanje zelene političke opcije u Hrvatskoj" sudjelovali su predstavnici Zelene akcije, Eko-Kvarnera, Udruge za zaštitu okoliša "Barbarinac", Zelene ljevice Hrvatske, Zelenih za Zagreb i Hrvatskoga Helsinškog odbora.

"Zeleni" su politički nezreli, što se očituje i u političkom programu i metodama političkog djelovanja", rekao je sociolog Vladimir Lay iz udruge Znanje za okoliš. Istaknuo je da osam "zelenih" stranaka u Hrvatskoj nema političkog utjecaja te da pokrivaju cijeli politički spektar - od ljevice do desnice. U drugim europskim zemljama "zeleni" su politički jači, a negdje djeluju i u parlamentu, ustvrdio je.

Lay smatra da "zeleni" u Hrvatskoj svoje birače mogu tražiti u lijevom centru, te među onima višeg obrazovanja i s više novca.

Izgradnja jakoga "zelenog" programa i razvoj dijaloga "ključ" je političkog uspjeha "zelenih", ocijenio je Lay.

(Hina) xbma ymć

Pročitajte više