Okrugli stol o trenutku sadašnjosti hrvatske književnosti

MEDIJI su prekršili svoje ingerencije i od posrednika između pisca i čitatelja pretvorili se u promicatelje globalizacije, a nakladnici međusobno dijeli državni novac, izjavio je akademik Ante Stamać danas na okruglom stolu "Trenutak sadašnjosti hrvatske književnosti u Društva hrvatskih književnika."

Na okruglom stolu koji je vodio književnik Andrija Vučemil sudjelovali su književnici koje je Vučemil kao urednik časopisa "Književna Rijeka" u razdoblju od 1998. do 2000. intervjuirao i razgovore s njima objavio u tom časopisu.

Andrija Vučemil je u nakladi Graftrade i Riječkoga nakladnog zavoda godine 2000. objavio intervjue u knjizi "Što su mi rekli? - Književni značajnici o trenutku sadašnjosti hrvatske književnosti".

U knjizi o tadašnjem stanju u hrvatskoj književnosti govore književnici Vlatko Pavletić, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić, Veljko Barbieri, Ante Stamać, Slavko Mihalić, Ivo Frangeš, Andrijana Škunca, Ivan Golub i Stjepan Čuić.

Govoreći na okruglom stolu o inflaciji riječi, akademik Golub je rekao kako je značenje inflacije u pisanoj riječi slično financijskoj jer ona govori o nepokrivenoj vrijednosti otisnutoj na novčanici, kao i riječ iza koje ne stoji onaj koji govori.

Pjesnikinja Andrijana Škunca je upozorila kako današnji mediji nedovoljno prostora posvećuju književnosti, a posebice poeziji.

Nedjeljko Fabrio je istaknuo kako u Hrvatskoj nikad nije bilo veličanstvenije književne proizvodnje i gorih međuljudskih odnosa među njezinim stvarateljima.

Društvo hrvatskih književnika nije u sukobi s medijima, ustvrdio je Stjepan Čuić i dodao kako u promociji nacionalne kulture treba razlikovati komercijalnu od javne televizije na nacionalnoj razini koja pak ima svoje obveze i prema nacionalnoj kulturi.

Pročitajte više