Okrugli stol "Obrazovanje srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj"

U organizaciji Srpskog kulturnog društva (SKD) "Prosvjeta", danas je održan okrugli stol na temu "Obrazovanje srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj", na kojem je rezimirano stanje u postojećim oblicima obrazovanja ali i upozoreno na probleme obrazovanja djece srpske nacionalnosti.

Skup je okupio profesore, nastavnike, predstavnike Srpska pravoslavne crkve (SPC), Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te brojne sudionike u obrazovnom procesu.

Predstavnici SKD "Prosvjeta" izrazili su svoje nezadovoljstvo zastupljenošću srpske tradicije i kulture u hrvatskim programima. Za jedan autonoman program srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, po riječima predsjednika Društva Čedomira Višnjića, potreban je uravnotežen odnos hrvatske kulturne i političke javnosti prema nekim zajedničkim događajima u povijesti.

Osvrčući se na njegovanje jezika i kulture kroz dodatnu nastavu u hrvatskim školama, učitelji su iznijeli probleme na koje nailaze u svakodnevnoj praksi. Jedan od velikih problema je, po njihovim tvrdnjama, preopterećenost školske satnice redovitim školskim programima, nedostatak prostora i adekvatnih udžbenika, problem pravovremenog upisivanja ocjena u svjedodžbe, nestručni kadar i netolerantnost sredine.

Predstavnici SPC-a za iduću su akademsku godinu najavili početak rada Srpske pravoslavne opće gimnazije s pravom javnosti u Bogovićevoj 7.

Uz ostalo, bilo je riječi i o studiju srpskog jezika i kulture na Učiteljskoj akademiji, studiju srpskog jezika na Filozofskom fakultetu, obrazovanju djece u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu te nizu drugih pitanja.

(Hina) xkt yaz

Pročitajte više