Olmert saziva šefove sigurnosnih službi zbog Hamasovog napada

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert danas bi trebao sazvati ravnatelje sigurnosnih službi da zajedno procijene kako bi Izrael trebao reagirati na Hamasov jučerašnji napad Qassam raketama i minobacačkom paljbom na izraelski teritorij.

Izraelske novine tvrde da činjenica da Olmert nije jučer sazvao izvanrednu sjednicu diplomatsko-sigurnosnog vijeća govori u prilog tome da Izrael ne namjerava žestoko reagirati na prvi deklarirani Hamasov napad u zadnjih 5 mjeseci.

Hamas je jučer u toku dana, po vlastitoj izjavi, na Izrael ispalio oko 30 Qassam i oko 60 minobacačkih raketa, ali dužnosnici Izraelskih obrambenih snaga prebrojali su samo 10-ak njih koje su zaista pogodile ciljeve. U napadima nitko nije stradao, a počinjena je manja materijalna šteta, uglavnom u poljoprivrednoj zajednici Negev, blizu Pojasa Gaze. Napad je bio odgovor na 9 Palestinaca ubijenih u racijama izraelske vojske preko vikenda.

Vojska tvrdi da je pravovremeno osujetila Hamasov napad, na koji je bila spremna, budući da je Hamas nekoliko dana ranije najavio da će u Izraelu poduzeti otmice. Neki vojni izvori tvrde da je Hamasov napad raketama bio samo sredstvo odvraćanja za provođenje prave akcije – otmice kroz podzemni tunel koji iz Pojasa Gaze vodi do Izraela. Izvori nisu otkrili o čijoj se otmici radi, ali su rekli da nije uspjela.

Izraelski zamjenik ministra obrane, Ephraim Sneh, rekao je kako Izrael ne namjerava zbog Hamasovog napada podići nivo konflikta dvije strane. "Nemamo želju za eskalacijom. Želimo učiniti sve što je u našoj moći da bismo ugušili terorističku prijetnju", rekao je Sneh na Izraelskom radiju.

Desničarski zastupnici iz Likuda nisu se složili s tako blagom reakcijom i zatražili su od vlade da protiv Hamasa provede žestoku akciju, te da toliko dugo opsjeda Pojas Gaze dok Hamasova vlast ne padne.

No, vojska ne smatra da je okupacija Pojasa Gaze potrebna, budući da u napadima nitko nije nastradao, a pretpostavljaju i da je ovaj Hamasov napad samo sredstvo dobivanja političkih bodova.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas jučer je također pozvao Izrael da ne pretjera s reakcijom, rekavši kako je ovaj napad iznimka od sporazuma o prekidu vatre, te kako se neće ponoviti. "Koristim ovu priliku da apeliram na Izrael da pokaže potrebnu razinu samokontrole i da na taj način osigura da se ovako nešto ne ponovi", rekao je Abbas za vrijeme novinske konferencije s talijanskim ministrom Romanom Prodijem u Rimu.

Izrael bi danas trebao uložiti prigovor u Vijeću sigurnosti UN-a.

J.D.

Pročitajte više