Oluja potapa Istru, bujaju rijeke, jugo divlja obalom. Najgore se tek očekuje

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

OBILNA kiša koja više od 24 sata pada na dijelu riječkog područja dovela je do porasta vodostaja Rječine.

U Martinovom Selu na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a vodostaj je u 17:40 sati iznosio 98 cm, što je vrlo blizu granici na kojoj se proglašavaju izvanredne mjere obrane od poplave, piše RIMeteo

Na ostalim mjernim lokacijama vodostaj Rječine nije doveo do uvođenja mjera.

Bujaju i druge rijeke

Nove oborine koje se očekuju mogle bi dovesti do proglašavanja izvanrednih mjera obrane od poplave u Martinovom Selu.

Osim Rječine, mjere su proglašene i na nekim mjernim postajama na Kupi i Dobri. U mjestu Kupa na snazi su redovite mjere obrane od poplave uz vodostaj od 324 cm. Nešto ranije danas bile su na snazi i izvanredne mjere obrane od poplave.

Na rijeci Dobri uvedene su pripremne mjere.

Jako nevrijeme oko 19 sati stiglo je do Istre. Kako javljaju lokalni portali, nevrijeme je donijelo grmljavinu, a očekuje se da će kroz idućih nekoliko sati pasti i velike količine kiše.

>> Imate li fotografije ili snimke nevremena šaljite nam na desk@index.hr ili u inbox na našim Facebook stranicama

Do 21 h najviše kiše palo je u Matuljima, 102 mm. U središnjoj Istri palo je uglavnom između 50 i 90 mm, dok su najmanje količine zabilježene na novigradskom području (19 mm) i u Puli (16 mm).

Uslijed obilne kiše nabujala je Pazinčica, a vodostaj postupno raste i u Pazinskoj jami, javlja Istramet.

Jugo na splitskom području puše na udare preko 100 kilometara na sat, a na Biokovu čak i preko 120 kilometara na sat.

Poplavljene su i neke rive. Do 20 sati najviše kiše palo je u Cetinskoj krajini i zaleđu Omiša. Ipak, glavnina oborina očekuje se u noći na nedjelju.

Upozorenje DHMZ-a

DHMZ je za danas izdao posebno priopćenje.

"Mjestimice će biti obilnije oborine, izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, pa bi u dane vikenda lokalno u gorju i na dijelu Jadrana moglo pasti i više od 100 litara po četvornom metru. Uz topljenje snijega te lokalno obilniju oborinu, moguć je i znatniji porast vodostaja nekih rijeka. 

Osim oborina, poteškoća može biti i zbog jakog i olujnog juga zbog kojeg će more u subotu biti valovito i jače valovito, na otvorenom moru južnog Jadrana moguće i uzburkano. Uz premještanje ciklone te s visokim valovima, neke rive bi mogle biti poplavljene. Olujnog vjetra bit će i u gorju, a slabljenje se očekuje u nedjelju.

Početkom idućeg tjedna, uz pritjecanje hladnog zraka, u gorju će kiša postupno prelaziti u snijeg, oborina će biti sve manje, a prema sredini tjedna raste vjerojatnost za suha i sunčana vremena", priopćili su.

Istra je najopasnije područje u Europi

Za danas je za područje Istre i riječko područje na snazi crveni meteoalarm. To je, inače, jedino područje u Europi u kojem je danas na snazi upozorenje najvišeg stupnja zbog vremenskih neprilika.

"Očekuje se obilna kiša, ponegdje u kraćem vremenu. Moguće su bujične poplave! Osobito u Istri i na riječkom području", upozorava Meteoalarm. Na snazi je i narančasto upozorenje zbog mogućih izraženih grmljavinskih nevremena.

Zbog obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena diljem obale na snazi su narančasti i žuti alarm.

Servis Severe Weather Europe najavljuje ekstremne količine kiše na području Istre i Rijeke. Najavljuju i do 200 mm kiše na tim područjima do sutra prijepodne.

U Sloveniji naglo raste vodostaj rijeka

Zbog jakih padalina i topljenja snijega dolazi do naglog porasta vodostaja rijeka i manjih vodotoka u većem dijelu Slovenije, uz mogućnost njihova izlijevanja iz korita, upozorila je u subotu državna agencija za okoliš.

Poplave se mogu očekivati najviše u zapadnim i južnim krajevima, a tijekom današnjeg dana lokalno može pasti i do 100 milimetara kiše po četvornom metru, upozoravaju meteorolozi.

U subotu se očekuje da će najviše rasti vodostaj Kupe i rijeke Reke, a tijekom dana i gornji tok rijeke Save, te Drave, ali i Ljubljanice i rijeke Vipave.

Hidrolozi najavljuju da će vodostaj većine rijeka u nedjelju stagnirati na visokoj razini, dok će vodostaji Save i Drave i dalje rasti.

BiH prijete poplave

Zbog obilnih padalina te povećanja temperature i topljenja snijega postoji opasnost od izlijevanja više rijeka i pritoka iz korita i u Bosni i Hercegovini, zbog čega su na pojedinim vodotocima uvedene mjere obrane od poplave.

Kako su u subotu izvijestili iz Odjela za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, opasnost od izlijevanja rijeka s obzirom na prognozirane vremenske uvjete postoji na pritokama rijeke Neretve kao što su Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa. Povećan vodostaj zabilježen je i u slivu rijeke Cetine s pritokama Sturba, Žabljak i Bistrica kao i rijeke Kupe Kladušnica i Mutnica te pritoka rijeke Une i Bosne.

Na rijeci Trebižatu koja protječe kroz općine Ljubuški i Čapljinu uvedene su mjere obrane od poplava. Po istome izvještaju za sada su svi vodotoci u okviru normalnih granica i nema izlijevanja iz korita.

Još su uvijek na snazi i odluke lokalnih vlasti o proglašenju stanja prirodne nepogode izazvane snježnim padalinama u gradu Livnu te općinama Kupresu, Glamoču, Grahovu, Drvaru i Tomislavgradu.

Pročitajte više