Ministarstvo: U Zagrebu prvi put održana misa za žrtve komunističkih zločina

Ilustracija: Dubravka Petric/PIXSELL

U proteklih osam godina ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 2064 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izvijestilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja, istaknuvši da je u Zagrebu prvi put služena misa za zagrebačke žrtve komunističkih zločina iz 1945. godine.

Ministarstvo je pri tome posebno istaknulo lokacije na kojima je ekshumiran velik broj žrtava, a to su: Jama Jazovka (814), Gračani-Zagreb (294), Prudnice-Brdovec (133), Tuškanac-Zagreb (102), Predio ispred groblja Sv. Marije Magdalene-Gospić (253), Tomašica-Garešnica (53), Savska 77 u Zagrebu (25), Macelj (84), Zagvozd (30), Francikovac-Senj (57).

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i mjesnim župama, organizirali su 23 zajednička ispraćaja i dostojno pokopali 1227 žrtava u Zagrebu, Macelju, Boričevcu, Vagancu, Otočcu, Brodu na Kupi, Makarskoj, Zagvozdu, Promini, Višnjici, Varaždinskim Toplicama i Brdovcu te Gospiću.

Također, u tijeku su pripremni radovi za izgradnju grobnice i podizanje spomen-obilježja za žrtve iz Jazovke.

Misa za žrtve komunističkih zločina u Zagrebu

Prvi put u Zagrebu, u srijedu 8. svibnja, služena je misa zadušnica za zagrebačke žrtve zločina iz 1945., a uz obitelji žrtava u župnoj crkvi sv. Jeronima u Maksimiru bio je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić.

Liturgijski spomen na žrtve komunističkih zločina počinjenih u Zagrebu tijekom 1945. godine održan je u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva i srodnih udruga, navodi Ministarstvo, a misnom slavlju nazočili su brojni Zagrepčani.

Ministarstvo podsjeća da su su u mandatu ministra Tome Medveda učinjeni značajni pomaci u pogledu pristupa i metodologije istraživanja mogućih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te traganja za osobama nestalim u Domovinskom ratu, istaknuvši kako je hrvatski model traženja nestalih osoba prepoznat i izvan Hrvatske.

Uputilo je i poziv svima koji imaju informacije o mogućim grobnicama da ih dostave nadležnim institucijama.

Pročitajte više