Oluja Xynthia: U Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj poginulo najmanje 15 osoba

U OLUJI Xynthia poginulo je 15 osoba na jugu Europe. U subotu navečer u oluji s orkanskim vjetrovima brzine veće od 150 kilometara na sat poginulo je 15 osoba u Portugalu, Španjolskoj i Francuskoj. 

U Portugalu je poginuo 10-godišnji dječak na kojeg je palo stablo dok je igrao nogomet. Još jednog muškarca, u gradu Luchonu u pirinejskom dijelu Francuske, ubilo je oboreno stablo. 88-godišnjakinja je pronađena mrtva u svom domu na otoku Oleron u Francuskoj. Naime, žena se utopila u vlastitom domu. U Španjolskoj je poginula 82-godišnja starica na koju se srušio zid u mjestu Vilar de Barrio u Galiciji. Dvojica muškaraca u Španjolskoj poginula su u automobilu kada se na njih srušilo stablo za vrijeme oluje.

U petak navečer oluja je krenula s Kanara, ali nije prouzročila veću materijalnu štetu, dok je u subotu zahvatila Portugal i španjolsku Galiciju.

Izmjerena brzina vjetra od 175 kilometara na sat

Zrakoplovna kompanija Air France objavila je da je 70 letova otkazano s pariškog aerodroma "Charles de Gaulle". Oluja je prošla dijelovima Asturije, Baskije i Kastilje. U Španjolskoj se danima upozoravalo na dolazak "savršene oluje", a razina opasnosti je na najvišoj razini. Stanovništvo je upozorenje uzelo vrlo ozbiljno te nije izlazilo iz svojih kuća i pritom izbjeglo moguća stradanja.

Xynthia je do danas ujutro prošla južnim dijelom Francuske i bez struje ostavila čak milijun ljudi, a pretpostavlja se da će do danas navečer stići i do Danske. Prema najnovijim informacijama Reutersa uragan Xynthia će, strahuje se, nakon sjeveroistočnog dijela Francuske zahvatiti i Belgiju i Luksemburg.

Glavna prometnica koja povezuje Francusku i Španjolsku, zatvorena je za vozila druge skupine. Prema pisanju stranih medija, jačina vjetra se povećava, do sada je izmjerena brzina od 175 kilometara na sat.

Pročitajte više