Olujić: Protivimo se Rajićevom izručenju Haškom sudu

BRANITELJ bivšeg zapovjednika u HVO-u Ivice Rajića najavio je danas da će se obrana protiviti Rajićevom izručenju Haškom sudu pred kojim je optužen za ratni zločin u Stupnom Dolu u BiH, 1993.

"Protivit ćemo se izručenju koje traži Haški sud, odnosno tražit ćemo da taj sud obrazloži svoj zahtjev jer u dokumentaciji koja je dostavljena našem sudstvu argumenata za izručenje nema", kazao je Hini jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić.

Izvanraspravnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje će odlučivati o zahtjevu za izručenje predsjedavat će sudac Dražen Tripalo koji je, doznaje se u njegovom uredu, do kraja ovoga tjedna službeno odsutan.

Olujić očekuje da će Vijeće zasjedati nakon što od Haškog suda dobije izvornu dokumentaciju, odnosno "kompletira spis".

Kazao je da je danas od glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zatražio da protiv njegovog branjenika pokrene kazneni postupak u Hrvatskoj.

"Državno odvjetništvo dužno je kazneno goniti svakoga za kojega postoji osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo", kazao je Olujić, objasnivši da obrana tim potezom nastoji postići da se Rajiću sudi u Hrvatskoj, a ne u Den Haagu.

U tu je svrhu jučer od Vladinog Ureda za suradnju s Haškim sudom zatražio da od suda u Den Hagu pokuša ishoditi ustupanje sudskog postupka.

Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Pročitajte više