Olujna bura paralizirala promet u Hrvatskoj

NA KVARNERU od jutros puše vrlo jaka bura s olujnim udarima, a po podacima iz riječkog Centra za obavješćivanje, na Krčkom je mostu u 11,30 sati zabilježen najjači udar bure, brzine 214,9 kilometara na sat.

Prosječna brzina bure izmjerena na Krčkom mostu je 137,5 kilometara na sat.

Jaka bura uzrokovala je i prometne probleme u Primorsko-goranskoj županiji.

Krčki most i svi drugi mostovi su zatvoreni, a trajektni je promet obustavljen.

U Rijeci i široj okolici oštećeni su krovovi zgrada, a promet otežavaju i polomljena stabla te srušeni stupovi s električnim i telefonskim vodovima.

Riječki Centar za obavješćivanje preporučio je građanima da ne izlaze iz svojih domova dok se jačina bure ne smanji.

Prema vremenskoj prognozi jaka bura puhat će na Kvarneru i popodne.

Na šibenskom području bura i do 140 kilometara na sat

Zbog olujne bure koja na šibenskom području puše brzinom od oko 140 kilometara na sat, jutros nisu isplovili brodovi prema otocima Zlarinu, Prviću, Kapriju i Žiriju.

Od noćas u 3 sata nema struje na području Podorljaka, Konjevrata, mjesta u zaleđu Skradina, u okolici Stankovaca, na otoku Zlarinu, a povremeno i u nekim drugim dijelovima Šibensko-kninske županije, doznaje se u Županijskom centru za obavješćivanje

Promet šibenskim gradskim te županijskim cestama otežan je zbog odlomljenog drveća na kolnicima.

Jaka olujna, na mahove orkanska bura na splitskom području

Olujna, na mahove orkanska bura, koja na širem splitskom području puše i do 140 kilometara na sat, jutro je poremetila sav promet, a osobito trajektni te zračni promet.

Trajektni promet s otocima u potpunom je u prekidu, kao i zračni, jer je u splitskoj zračnoj luci za sada prekinut sav promet na domaćim i međunarodnim linijama.

U samom gradu Splitu, veliki su potoci vode koji onemogućavaju vožnju automobilima.

Također, nošeni jakim vjetrom, po ulicama gradu lete različiti papirnati i metalni otpatci, te kante od smeća, a puno je oborenih grana i drveća. Iz Županijskog centra za obavješćivanje upozoravaju vozače na teško stanje na prometnicama te preporučuju da, bez prijeke potrebe, ne voze automobile.

Slični su problemi i na srednjodalmatinskim otocima, a na Braču i Hvaru neke su ceste zatvorene.

U prekidu su gotovo sve trajektne i brzo brodske linije, doznaje se u splitskoj ispostavi Jadrolinije.

Od jutros u 6,30 sati u prekidu je linija Sućuraj-Drvenik, a u 7 sati nisu krenule ni brzobrodske linije i to katamarani na liniji Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i katamaran koji povezuje Jelsu, Bol i Split.

U potpunom je prekidu trajektna linija Starigrad - Split, Rogač - Split, a zbog jakih olujnih udara nije isplovio ni trajekt "Ivan Zajc" iz Visa prema Splitu.

U prekidu je i trajektna linija prema Supetru, na otoku Braču, a trajekt u 9 sati nije isplovio.

Bura otežava sav promet

Zbog bure jutros ima teškoća u odvijanju zračnog, autobusnog i željezničkog prometa

Zrakoplov iz Dubrovnika koji je u Zračnu luku Zagreb trebao sletjeti u 7,35 sati, otkazan je, a za sljedeći koji bi u Zagreb trebao sletjeti u 16 sati, još se ne zna hoće li zbog jakog vjetra uspjeti doći, doznaje se od koordinatora prometa Zračne luke Zagreb Dubravka Moštaka.

Zrakoplov iz Splita koji je u Zagreb trebao doći u 7,35 sati, zbog bure kasni i ne zna se kada će sletjeti, rekao je Moštak. Idući zrakoplov iz Splita u Zračnu luku Zagreb trebao bi doći u 20,40 sati.

Zbog kašnjenja zrakoplova iz Splita kasni u polasku i zrakoplov prema Amsterdamu, koji je iz Zračne luke Zagreb trebao za Amsterdam poletjeti u 8,25 sati.

Koordinator prometa Zračne luke Zagreb najavio je da će za Amsterdam zrakoplov poletjeti u 11,30, jer je u Zračnu luku Zagreb sletio zrakoplov iz Frankfurta, koji zbog bure nije mogao ići do Splita.

Autobus iz Novalje koji je 12,30 sati trebao doći u Zagreb, otkazan je, jer je Paški most zbog bure zatvoren za promet.

Autobusi iz Zadra, koji su u Zagreb trebali stići u 10,05 sati te u 10,30 i 11 sati, kasniti će oko sat i pol, rekao je glavni prometnik zagrebačkog Autobusnog kolodvora Ljudevit Gračanin.

Autobus koji je u 11 sati iz Zagreba krenuo za Murter, vjerojatno će ići samo do Rijeke jer je Jadranska cesta od Senja do Karlobaga zatvorena za promet, rekao je Gračanin.

Od 10 sati zatvorena je cesta Gračac-Korenica i Gračac-Knin, pa će svi autobusi koji bi iz Splita, Šibenika i Dubrovnika trebali dolaziti u Zagreb poslije 14 sati, kasniti najmanje dva sata, rekao je Gračanin.

Željeznički promet je zbog bure od jutros u prekidu od Rijeke do Šapjana, odnosno do državne granice sa Slovenijom. Umjesto vlakova voze autobusi, izjavio je glavni prometni dispečer Hrvatskih željeznica (HŽ) Josip Njegovec.

Jak vjetar polomio je drvo koje je palo na prugu te polomilo žice, rekao je Njegovec. Ponovna uspostava željezničkog prometa od Rijeke do Šapjana očekuje se iza podneva.

Od jutros zbog bure ne voze ni nagibni vlakovi od Moravice do Rijeke, a umjesto njih uvedene su klasične garniture, rekao je Njegovec.

Pročitajte više