OMIŠ: FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA - ZAVRŠNICA ŽENSKIH KLAPA

Na večeras održanoj završnici ženskih klapa 37. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2003. ženska klapa "Korjandul" iz Zagreba osvojila je zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, a prvu nagradu publike zlatni Omiški leut ženska klapa "Dišpet" iz Zagreba.

Druga nagrada žirija, srebrni štit, pripala je također klapi "Dišpet" iz Zagreba, a treća, brončani štit klapi "Kastav" iz Kastva. Srebrni Omiški leut, drugu nagradu publike, osvojila je klapa "Skradinke" iz Skradina, a brončani, treću nagradu publike, klapa "Fa Linđo" iz Dubrovnika. U završnici je nastupilo 12 klapa koje su se za to natjecanje izborile prema ocjenama žirija u dvjema izbornim večerima i svečanom koncertu kojim je 4. srpnja počeo ovogodišnji Festival. Sutra se održava završnica muških klapa na kojoj nastupa također 12 klapa odabranih prema istim propozicijama.

Na dvjema pozornicama - trgovima grada Omiša tijekom srpnja nastupile su 23 ženske i 25 muških klapa te 13 muških klapa do pet članova u Večeri izvornih napjeva, oko 1.300 pjevačica i pjevača iz cijele Hrvatske, koje su na 13 koncertnih večeri, natjecateljskih i revijalnih, izvele oko 200 naslova. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i supokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Omiša. Održana je i tradicionalna večer Kajkavskih popevki Dalmaciji koju je posjetio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

(Hina) dstr ln

Pročitajte više