Omiš, Križevci i Mursko Središće dobitnici su statusa Grad - prijatelj djece

KRIŽEVCI, Mursko Središće i Omiš su, na Međunarodni dan djece, proglašeni dobitnicima statusa Grad - prijatelj djece u sklopu akcije koja se u Hrvatskoj provodi 19 godina u organizaciji Saveza društava "Naša djeca" s partnerom Hrvatskim društvom za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo UNICEF-a za Hrvatsku.

Kako bi gradovi i općine ostvarili taj status, moraju zadovoljiti 123 zahtjeva koji obuhvaćaju sva područja života, prava i interesa djeteta, a uz to, "djeca i građani moraju dati pozitivno mišljenje da njihov grad ili općina zaslužuje nositi takav prestižan status", objasnila je predsjednica koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece" Aida Salihagić Kadić na svečanosti u Starogradskoj vijećnici. 

"Akciju provodimo zajedno s djecom. Oni kroz svoje aktivnosti u dječjim forumima, dječjim vijećima vrlo aktivno sudjeluju u životu svoga grada ili općine i ono što im je važno za život predlažu gradonačelnicima i načelnicima", rekla je Salihagić Kadić. 

Cilj akcije je brže i potpunije ostvarivanje UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnim razinama.  

"Ovo je izvrsna prilika da se podsjetimo zajedničke odgovornosti za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na njihove potrebe. Svatko od nas treba pridonijeti tome da djeca budu uvaženi ravnopravni članovi društva, da ostvaruju svoja prava i da to ne ostaje samo deklarativno na papiru", rekla je izaslanica premijera i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić. 

"Dok svaki grad i općina u Hrvatskoj ne osiguraju podršku i uvjete za razvoj, sigurnost i sreću djece, naš posao ne prestaje", poručila je Marijana Šalinović iz UNICEF-a Hrvatska.

Do sada ovaj status imalo 68 gradova i općina

Ovogodišnji dobitnici Križevci, Mursko Središće i Omiš pridružili su se ostalih 68 gradova i općina koji su do sada ostvarili taj status. 

U Križevcima su posebno pohvaljene kvalitetne predškolske ustanove, dječja zdravstvena skrb te razne potpore koje grad pruža udrugama koje se bave djecom, mladima i djecom s teškoćama. 

U Murskom Središću pohvaljene su akcije integracija romske djece kojima je ostvareno da sva djeca iz romskog naselja pohađaju dječji vrtić te postojanje raznih udruga za djecu s poteškoćama, za poticanje obrazovanja i kvalitete života te sportske udruge. 

Omiš izdvaja mnogo financijskih sredstava za vrtiće, škole, udžbenike, asistente u nastavi i udruge koje okupljaju djecu te provodi programe prevencija nasilja i raznovrsne glazbene programe u školama.

Prijavljene 52 akcije

Uz sami status Gradova - prijatelja djece, već 15 godina biraju se i Naj-akcije kojima su gradovi i općine poboljšali i uljepšali dječje svakodnevne živote.

Ove su godine prijavljene 52 akcije, od kojih je izabrano 10 najuspješnijih: Muzej za pogled (Čakovec), Mi jedemo odgovorno (Čazma), Popevamo, tancamo i igramo se po podravski (Koprivnica), Projekt Šafran (Rijeka), Volontiram, srce diram (Slatina), Moj kvart, moja ulica, moja sigurnost (Split), Lijepe naše Stubičke Toplice (Stubičke Toplice), Vremenska kapsula djece i mladih 2018.- 2068. (Varaždin), Ujedinjeni u baštini (Zabok) i Tko pjeva, zlo ne misli (Zagreb).

Pročitajte više