Omiš: Otkriven prvi spomenik braniteljima na Jadranu

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor popodne je u središtu grada Omiša svečano otkrila spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu s područja grada Omiša i općina Dugi Rat, Šestanovac i Zadvarje.

Velebni brončani spomenik, na kojem su ispisana imena 65 poginulih branitelja s tog područja, rad je akademskog kipara Kažimira Hraste.

Spomenik, težak tri tone, simbolizira hrvatsku zastavu i planinske vrhove poljičkog kraja, a spojene ruke neraskidivu vezu s braniteljima koji su ugradili život u temelje hrvatske države.

Obrativši se do suza ganutim roditeljima, za čije je poginule sinove podignut spomenik u Omišu, ministrica Kosor je rekla da se istina ne smije zaboraviti, t.j. da bez tih mladića danas ne bi bilo Hrvatske, niti bi Hrvatska išla k Europi.

"Najveća mi je čast što ste me pozvali da kao ministrica branitelja otkrijem spomenik i obećavam da ću sve učiniti za hrvatske branitelje i njihove obitelji. Kao ministrica branitelja uvijek ću braniti hrvatske branitelje i neću dopustiti da ih se proziva", kazala je uz ostalo Kosor.

Pred članovima obitelji poginulih i brojnih mještana omiškog i poljičkog kraja govorila je i predsjednica omiške Udruge roditelja poginulih branitelja Gordana Krstić, koja je s ministricom Kosor otkrila spomenik, zatim gradonačelnik Ivica Škaričić te autor spomenika akademski kipar Kažimir Hraste.

Ministrica Kosor s predstavnicima omiške Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu i HVIDRA-e razgovarala je s braniteljima i članovima njihovih obitelji o njihovim teškoćama.

U gradu Omišu i omiškom kraju do sada je mnogo učinjeno. Riješena su stambena pitanja gotovo svih branitelja s više od 50 posto invalidnosti i obitelji poginulih branitelja, od kojih još samo dvije očekuju rješenje.

Na sastanku je izneseno i stotinu neriješenih pitanja branitelja s manje od 50 posto invalidnosti, a ministrica Kosor je obećala da će se sve to rješavati pojedinačno.

Pročitajte više