U Omišu nema tko liječiti djecu, roditelji očajni. Šef Doma zdravlja nema rješenje

Foto: Matko Begovic/PIXSELL

NEDOSTATAK pedijatara postaje sve veći problem u cijeloj zemlji. Ordinacije stoje prazne, a na otvorene natječaje nitko se ne javlja. Domovima zdravlja na ruku ne idu ni sve stariji liječnici koje uskoro čeka mirovina, ali i nedovoljan broj specijalizacija. 

Nisu zaštićeni ni oni gradovi koji imaju vlastitog pedijatra jer u slučaju duljeg bolovanja, zamjene je skoro nemoguće naći pa najmlađi pacijenti ostaju bez primarne zdravstvene zaštite. U toj situaciji upravo se nalazi i 1238 malih pacijenata u Omišu, gdje je pedijatrica na bolovanju od prosinca prošle godine.

Pedijatrica na dugotrajnom bolovanju

Roditelji su nemoćni jer ni Hitni prijem u Omišu nema pedijatra pa s djecom moraju putovati 30 kilometara u jednom pravcu do najbliže ordinacije u Splitu. No nije im problem samo putovanje s bolesnom i malom djecom već i dugotrajna čekanja jer su i splitski pedijatri pretrpani svojim pacijentima. 

Mama četveromjesečne bebe Karmen Marušić na vlastitoj koži osjetila je probleme u sustavu kada joj je beba početkom siječnja imala visoku temperaturu, a u ordinaciji nije bilo pedijatra, već samo medicinska sestra koja nije mogla ništa napraviti. 

"Medicinsku sestru su ostavili samu u ordinaciji bez zamjene i sve što ona može napraviti je izvagati dijete, za drugo nema ovlasti. Mogla sam dijete odvesti na splitski Hitni prijem, ali čekati s malom bebom mi nije bila opcija. 

Problem je i to što je teško doći do termina privatnog pedijatra i jedina opcija nam ostaje voziti dijete kod splitskog pedijatra, koji prvo uzima svoje pacijente, što razumijem, ali dogodi se da ni ne stigne pregledati svu djecu. Sezona je respiratornih bolesti i čekaonice su pune", kazala je mama Karmen. 

Roditelji ne mogu cijepiti djecu 

Zbog epidemije hripavca i raznih respiratornih bolesti, koje su na vrhuncu u ovo vrijeme godine, mama Karmen je po redovnom kalendaru trebala cijepiti bebu. No kako je njihova pedijatrica odsutna, beba još nije cijepljena, a mama kaže da ju je strah s obzirom na sve upute i preporuke epidemiologa. 

"Problem je što nitko ne želi cijepiti bebu koja nije njegov pacijent. Zbog toga meni dijete nije redovno cijepljeno, a mi smo svi u kući trenutno bolesni. I kako me neće biti strah? Razumijem da nedostaje pedijatara, ali da se ovako dugo ništa ne poduzima, ne razumijem. 

Moja beba nema pedijatra i nema je tko pogledati. Normalno da će me biti strah. Da se ona na vrijeme cijepila, ja bih sada bila mirnija", priča nam Karmen, koja se nada da će se nadležni sjetiti kako Omiš, osim zaobilaznice i mosta, pred izbore ima i djecu kojoj treba zdravstvena skrb. 

Kad ih zaboli, s djecom putuju u Split

Primarna zdravstvena zaštita pacijentima bi trebala biti omogućena na mjestu u kojem borave, a roditelji ne bi trebali ulagati napore da djetetu osiguraju temeljno pravo koje mu je zagarantirano UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta. Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ-a Marko Rađa svjestan je problema te je objasnio kako je do njega došlo, ali ne i na koji način se može riješiti. 

"Nakon odlaska doktorice Vulić u mirovinu jedno vrijeme nije bilo specijalista pedijatra, međutim unatrag godinu dana u Omišu u ambulanti zdravstvene zaštite predškolske djece za stalno je zaposlena doktorica Raos. Ona jespecijalistica pedijatrije, specijalizirala je u Dubrovniku i svojim odlaskom riješila problem Omiša, ali i otvorila problem u Dubrovniku.

Doktorica Raos je unatrag mjesec dana opravdano odsutna (bolovanje) i u jednom periodu je DZ imao zamjensku liječnicu bez specijalizacije, ali, nažalost, danas ni nje više nema jer je dobila posao koji joj više odgovara", objašnjava ravnatelj Rađa. 

Koliko dugo će doktorica Raos biti odsutna - ne zna se, no roditelji smatraju da to nije pravo pitanje, već kada će djeca dobiti pedijatra u svom gradu. Opcija da malu djecu voze u najbližu ordinaciju u Split, kako je preporučio ravnatelj, roditeljima ne odgovara. Posebice ako se ovo stanje nastavi i tijekom ljeta, kada Omišani u gužvi stoje satima. 

Ravnatelj: Kašnjenje u kalendaru cijepljenja od mjesec dana je najmanji problem

No drugog izbora za sada nema, kaže ravnatelj Rađa. Na zamjeni je jedno vrijeme bila doktorica bez specijalizacije iz pedijatrije, no dobila je drugi posao i ravnatelj kaže da trenutno nema zainteresiranih za rad u ovoj ordinaciji. Upitali smo ga kako će se cijepiti bebe po redovnom kalendaru cijepljenja koje je obavezno. 

"Sva potrebna cijepljenja mogu se provesti i s mjesec ili dva zakašnjenja. S obzirom na stav prema cijepljenju općenito, kašnjenje u kalendaru cijepljenja od mjesec dana je najmanji problem, a puno veći problem je onih preko 35% roditelja koji odbijaju cijepljenje", kratko je poručio roditeljima. 

Koliko pedijatara nedostaje?

U Hrvatskoj ima 244 pedijatra prosječne dobi od 54 godine, na specijalizaciji je 81, što je pad od 2%. U sustavu nedostaju još 84 pedijatra, a zbog mirovina i nedovoljnog broja specijalizacija Hrvatska liječnička komora smatra da će taj broj još rasti. Oni koji trenutačno rade prosječno imaju oko 200 pacijenata više nego što je predviđeno pravilnikom HZZO-a.

Prema podacima Atlasa liječništva, na području Splitsko-dalmatinske županije raspoređeno je 30 nositelja timova, a prosjek djece po pedijatru je oko 1400. Prema HZZO-u i Ministarstvu, standardni tim zdravstvene zaštite predškolske djece je 950 +/- 25% (715-1190). Ako se uzme u obzir najveća gornja granica, SDŽ prosječno ima 210 pacijenata više od dozvoljenog. 

S obzirom na broj djece koji gravitira području Omiša, Zadvarja i Šestanovca, grad ima jedan tim u koji je upisano 1238 djece. Ravnatelj Rađa istaknuo je da županija nema problem s nedostatkom pedijatara iako oni imaju prosječno veći broj upisane djece. On problem vidi u trajanju specijalizacije:

"Trenutno je 14 kolegica i kolega na specijalizaciji iz pedijatrije, a od toga njih 10 duže od 5 godina (specijalizacija službeno traje 5 godina), a od toga je jedna duže od 10 godina. I da, imamo problema u osiguravanju zamjena opravdano odsutnih kolegica i kolega jer, nažalost, na Zavodu za zapošljavanje ne postoji nezaposlenih pedijatara koji će odraditi ove opravdane odsutnosti."

Pravobraniteljica traži hitno postupanje nadležnih institucija

Pravobraniteljica za djecu u posljednjih nekoliko godina upozorava na problem nedostatka pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti djece. Prema propisima i općim aktima HZZO-a, u nedostatku pedijatara pacijente preuzima doktor obiteljske medicine. Pravobraniteljica smatra da se u ovakvoj organizaciji dovodi u pitanje kvaliteta, dostupnost i pravovremenost zdravstvene zaštite koju dobivaju djeca. 

"Ovakvu praksu smatramo dugoročno neodrživom i ovom prilikom izražavamo zabrinutost situacijom. Podsjećamo kako se Hrvatska kao članica UN-ove Konvencije o pravima djeteta obvezala da će svakom djetetu osigurati pravo na korištenje zdravstvenih usluga.

Budući da se radi o zabrinjavajućoj praksi, očekujemo da nadležno Ministarstvo i osnivači domova zdravlja pristupe rješenju ovoga problema na sustavan i odlučan način", poručili su iz ureda pravobraniteljice za djecu.

Pročitajte više