Opada potpora Amerikanaca Bushu

POTPORA Amerikanaca predsjedniku Bushu pala je na najniže grane njegovog predsjedništva, a Bush i senator John Kerry vode izjednačenu predsjedničku utrku, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mnijenja instituta Gallup.

Istraživanje, provedeno od 2.-4. svibnja, utvrdilo je da 49 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika dok 48 posto ne odobrava. To je najniža brojka odobravanja Bushovog predsjedništva do sada, i najviša brojka neodobravanja.

Istraživanje je obavljeno dok Bush nastoji umanjiti štete izazvane izvješćima o zlostavljanju iračkih zatvorenika od strane američkih vojnika.

Anketa pokazuje i da je rekordnih 62 posto Amerikanaca nezadovoljno stanjem u Sjedinjenim Državama.

Istraživanje također ukazuje da će predsjednička utrka na izborima u studenom biti potpuno izjednačena. Kerry je, od birača koji kažu da će izaći na izbore, dobio neznatnu prednost u odnosu na Busha, 49 posto prema 48 posto. Kada se uključi i neovisni kandidat Ralph Nader, Bush i Kerry dobijaju po 47 posto potpore, a Nader 3 posto.

Ovo je prvi put od ožujka da Bush ne vodi u utrci.

Većina ispitanika, njih 55 posto, ne odobrava kako Bush vodi iračku operaciju što je također najviša brojka do sada. Rekordno neodobravanje, 53 posto, Bush je dobio i za svoju vanjsku politiku.

Većina Amerikanaca, njih 52 posto, i dalje odobrava način na koji Bush vodi borbu protiv terorizma, mada je i ta brojka opala od posljednjeg istraživanja u travnju kada je bila 60 posto.

Pročitajte više