Opada potpora Bushu opsjednutom problemima

POTPORA američke javnosti predsjedniku Georgeu W. Bushu opala je na najnižu razinu njegova mandata u Bijeloj kući kao posljedica niza skandala i problema s kojima se suočava.

Najnovije istraživanje novinske agencije Associated Press i anketara Ipsos pokazalo je u četvrtak da samo 37 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik Bush obavlja posao predsjednika u usporedbi s 39 posto prošloga mjeseca. Oko 59 posto je reklo da ne podržava njegov predsjednički učinak.

Jačina neodobravanja je najveća do sada s čak 42 posto ispitanika koji kažu da su jako nezadovoljni kako Bush obavlja svoj posao, dok je samo 20 posto veoma zadovoljno.

Godinu dana u drugom predsjedničkom mandatu predsjednik Bush se suočio s visokim brojem američkih žrtava u Iraku gdje je do sada poginulo preko 2.000 američkih vojnika, sporom reakcijom svoje administracije na katastrofalni uragan Katrina i rastućim cijenama benzina.

Bush je nedavno iskusio i ponižavajuće odustajanje od kandidature svoje savjetnice Harriet Miers za sutkinju Vrhovnog suda.

Bijela kuća je doživjela težak udarac s prošlotjednom optužnicom za bivšeg predstojnika ureda potpredsjednika Dicka Cheney, Lewisa Libbyja u istrazi o slučaju odavanja imena tajne agentice CIA-e.

Slučaj ima sve izglede da se nastavi suđenjem u kojem će se pozornost javnosti usmjeriti na to da li je Bushova administracija manipulirala obavještajnim podacima o oružju masovnog uništenja u Iraku kako bi dobila opravdanje za napad na Irak.

Bushov glavni politički savjetnik Karl Rove nije optužen u ovom slučaj, ali je ostao pod istragom i nastavlja predstavljati problem za Bijelu kuću.

Neki Bushovi republikanci, zabrinuti mogućnošću da izgube većinu u američkom Kongresu na izborima 2006. koji su sve bliže smatraju da bi predsjednik trebao prodrmati administraciju, prije svega otresti se Rovea, i dovesti nove ljude u Bijelu kuću kako bi preokrenuo politički trend.

No, za sada Bush ne pokazuje namjeru da učini takvo što.

Istraživanje AP/Ipsos provedeno je od 31. listopada do 2. studenoga na uzorku od 1.006 odraslih Amerikanaca uz marginu pogreške od +/- 3 posto.

Pročitajte više