Opada uporaba droge među američkim tinejdžerima

AMERIČKI tinejdžeri skoro za petinu manje upotrebljavaju droge nego što su to činili prije četiri godine, pokazalo je godišnje istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zloporabu droga.

Istraživanje provedeno na 50.000 učenika od oko 13, 15 i 17 godina starosti pokazalo je pad uporabe droga od 17 posto u razdoblju od 2001. do 2004.

Godine 2001. 19,4 posto tinejdžera reklo je da su koristili neku od droga u godini prije istraživanja, dok je 2004. to činilo 16,1 posto.

"Sada ima 600.000 manje tinejdžera koji koriste droge nego ih je bilo 2001.", rekao je John Walters, direktor Nacionalne politike kontrole droga ocijenivši to "stvarnim napretkom".

"Znamo da ako možemo spriječiti djecu da probaju droge u tinejdžerskim godinama, dramatično smanjujemo vjerojatnoću da će nastaviti imati problema kasnije u životu", rekao je on.

Smanjenje je zabilježeno i u uporabi marihuane, za koju je 18 posto manje učenika reklo da ju je upotrebljavalo mjesec dana prije istraživanja 2004. nego 2001.

Anketa je utvrdila i pad broja ozbiljnih pušača u istraživanoj skupini mladih.

Neka područja istraživanja dala su povoda zabrinutosti.

Zabilježen je povećan broj mladih koji zlorabe OxyContin, lijek protiv bolova koji se legalno dobiva samo na liječnički recept.

Podaci za 2004. također pokazuju značajan porast broja učenika 13-godišnjeg uzrasta koji udišu opojna isparenja. Uobičajene tvari koje zlorabe uključuju ljepilo, pastu za cipele i benzin do kojih se lako može doći u obliku kućanskih i uredskih proizvoda.

Pročitajte više