Oparin savjetnik se 1993. ozlijedio podižući dasku pa dobio braniteljski stan

Foto/screenshot: Index/YouTube

IVICA GRUBIŠIĆ GIRE, savjetnik za komunalu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, dobio je braniteljski stan u Solinu na temelju povrede leđa koju je doživio kao mobilizirani hrvatski vojnik 22. studenoga 1993. godine u mjestu Crivac.

Vojna tajna, povjerljivi pad daske

Index je u posjedu dokumenta s oznakom "vojna tajna, povjerljivo" koji su dan kasnije, 23. studenoga 1993. godine, uputili Ante Kušeta, zapovjednik topničke bitnice i Pero Škarica, zapovjednik voda veze, zapovjedništvu 6. domobranske pukovnije. Naslovljen je kao "Izvanredno izvješće, zapisnik o povrjeđivanju", a evo i njegova sadržaja.

"Vojak je podizao dasku na kat, napravio neželjeni pokret tijelom"

"Dana 22. 11. 1993. oko 17.00 sati prilikom izvođenja radova u radionici veze u Crivcu povrijeđen je vojak Ivica Grubišić. Vojak je podizao dasku na kat i u tom trenutku je ista zapela te je on napravio neželjeni pokret tijelom. Tom prilikom osjetio je jaku bol u leđima te se nije mogao sam više pomaknuti. Odmah je pozvan liječnik i vojak Grubišić je sanitetskim vozilom prevezen u KBC Firule Split o čemu ćete detaljnije izvješće dobiti od liječnika. Moramo napomenuti da je vojak Ivica Grubišić mobiliziran u desetinu veze topničke bitnice te je prema dogovoru načelnika topništva gospođice Biserke Tutavac i načelnika veze gospodina Bože Sladojevića određeno vrijeme bio na obuci i radu u vodu veze pukovnije", stoji u dokumentu o ozljeđivanju vojnika Gire.

Pravo otkupa stana u Solinu

Obratili smo se i vladi Republike Hrvatske te doznali da je "Ivica Grubišić ostvario pravo na stambeno zbrinjavanje rješenjem Stambene komisije Ministarstva hrvatskih branitelja 30. ožujka 2001. Kao HRVI, predmetnim rješenjem dobio je u najam, s pravom otkupa stana u Solinu, koji je i otkupljen temeljem zaključenog ugovora o kupoprodaji 11. lipnja 2003., uz prethodnu suglasnost Državnog odvjetništva Republike Hrvatske", piše u dopisu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Logično, na koncu smo nazvali Grubišića Giru. Zanimalo nas je je li ga zaista nezgodni pokret pri dizanju daske prije 27 godina svrstao među dobitnike stanova namijenjenih hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

"Je, točno. Evo, ovako, imate tri kategorije invaliditeta: bolest, ozljeda i ranjavanje. I moja invalidnost je u rangu ozljede, dakle", počeo je Grubišić, a mi smo pitali šta se dogodilo:

"Ono je poprilično šturo"

"Ja sam bio u vodu veze i ono što piše u onom papiru koji kruži, ono je poprilično šturo. Postoji zapisnik onog dana kad se to dogodilo, a postoji i obrazac u kojem se piše, je li, šta se dogodilo u nekim kratkim crtama. Dakle, mi smo radili antensku instalaciju u zgradi u Crivcu di smo bili stacionirani. I podizali smo teret, nije tu bila samo daska, bilo je dosta tereta i ja sam tada zbog jednog naglog trzaja oštetio kralježnicu i to je sve završilo operacijom, znate. Nekoliko puta sam prijavljivan od ovih mojih dušebrižnika koji me stalno prijavljuju, zadnja prijava je bila prošle godine DORH-u gdje imam na papiru da je sve čisto, prijava je odbačena, imam na papiru, mogu vam pokazati", odlučan je Oparin savjetnik.

"Uvijek sam stjecao neke nove neprijatelje i protivnike"

"To što se netko ne može pomirit s tim da sam ja u određenom trenutku bio na određenom mjestu, ja to ne mogu... Pazite, Vladimire, ja di sam god doša, na koju dužnost, uvijek sam na toj dužnosti sticao neke nove neprijatelje i protivnike. Zato što kad dođu kod mene onda ne mogu ostvariti ono što... Jedna vrsta mojih protivnika, mogu reći neprijatelja, je političke naravi, druga je interesne naravi, treća je ne znam koje dalje naravi. Isto tako ja znam da je u ovom mom sadašnjem okruženju bilo protivnika i zadnjih 20 godina mene se obično prijavljivalo kad su bili neki izbori. I ako sam ja bio na nekoj listi onda se mene prijavljivalo da bi se me kompromitiralo. E sada, kada su oni vidjeli da je sve čisto, e sad je priča druga, sad je priča kako sam ja malo bio, kako nisam bio puno. Dakle, kad nisu mogli dokazat da je to falsificirano, sad je priča kako sam malo bio. Da ne kažem sada, ja se ne želim uspoređivat, Bože sačuvaj, pa sam ja rekao jednome za kojega sam doznao da me ogovarao, ja kažem: Reci ti roditelju onome što mu je njegov sin bio dva dana u gardi i izgubio život nakon dva dana u uniformi, pa reci njegovom ocu da mu je sin bio samo dva dana u ratu. Nikako se ne želim uspoređivati s tim, ali njemu kaži da je bio samo dva dana, jer imate slučajeva da je netko samo nakon dana izgubio glavu, znate“, naveo je Grubišić Gire pozivajući nas na kavu.

Pitali smo ga je li član neke od stranaka koje vladaju Splitom. Rekao je da je nezavisni, do 1990. bio je član Saveza komunista, od 1990. do 2000. "nisam bio nigdi, onda sam 2000. tamo su me bili zamolili da im malo pomognem, bio sam u HSLS-u do 2010. i od 2010. nisam nigdje", informirao nas je Grubišić i dodao kako inače nikad nije dobio drugi stan, ni od poduzeća u kojem je radio, "a da vam ne kažem da sam bio predsjednik kotara Sirobuja 38 godina kao volonter, znate".

Zatim se vratio temi.

"Ja bi već odavno nekog tužio za klevetu, ali nemam koga, znate"

"Prijavljivan sam pet-šest puta, nikako me ne ostavljaju na miru. Na neke sumnjam, neke ne znam, da to nije anonimno ja bi već odavno nekog tužio za klevetu, ali nemam koga, znate. Sve budu anonimne i onda nemate koga tužit", požalio nam se hrvatski ratni vojni invalid Ivica Grubišić Gire, savjetnik za komunalu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Na koncu razgovora podsjetio nas je "koliko sam sebe dao društvu, volonterski, ja sam čitav život bio volonter: od predsjednika omladine, sindikata u poduzeću, mjesne zajednice, ja sam cili život bio volonter, ali eto, znate, uvijek imate nekih ljudi kojima smetate, koji misle da su se za neke funkcije vjenčali, pa kad ih je s tih funkcija maklo oni misle da sam im ja to kriv", zaključio je Grubišić.

A nama ostaje podsjetiti na stav Državnog odvjetništva kako u njegovu stjecanju statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida nema ničeg nezakonitog.

Pročitajte više