Opasni Bin Ladenov sin Hamza u bijegu: On bi mogao biti novi vođa al-Qaide

ŠEFOVI obavještajnih službi boje se da je Osamin sin Hamza bin Laden pobjegao nakon što su američki specijalci pucali njegovom ocu u glavu i prsa. Tri Bin Ladenove supruge kazale su pakistanskim istražiteljima kako 20-godišnji Hamza nije viđen od napada na Bin Ladena prošli ponedjeljak.

Prema obavještajnim izvorima, Hamza je bio Osamin najbliži suradnik kojem se mozak ispire ideologijom od najranijih tinejdžerskih dana. Mladi Bin Laden pojavio se na muslimanskom ekstremističkom portalu kako bi obilježio treću godišnjicu bombaškog napada na London 2005. godine, kada je poginulo 52 ljudi. Hamza je tada pročitao pjesmu u kojoj je pozvao na uništenje Amerike, Britanije, Francuske i Danske. Vjeruje se kako je upravo on odgajan za nasljednika vođe al-Qaide, kao i da je bio upleten u ubojstvo pakistanske liderice Benazir Bhutto 2007., piše britanski Mirror.

Hamza želi osvetiti oca

"Ovaj mladi muškarac mogao bi biti iznimno opasan, i zbog toga tko je on, i zbog svega što zna. Ako je pobjegao, gorjet će od želje za osvetom i bit će promatran kao vođa al-Qaide", kazao je obavještajni izvor za Mirror.

Britanski list poziva se na još jedan Hamzin video iz 2001. godine u kojem također čita pjesmu, i to posvećenu očevim podvizima. Jedan odlomak je govorio: "Upozoravam Ameriku da će se njezini ljudi suočiti sa strašnim posljedicama ako budu proganjali mogao oca. Borba protiv Amerikanaca temelj je za vjeru".

2005. godine Hamza, tada 15-godišnjak, prikazana je u jednom filmu o džihadu koji je snimljen u blizini pakistansko-afganistanske granice. Držao je poluautomatsku jurišnu pušku i govorio kako je upravo sudjelovao u borbi protiv pakistanskih snaga sigurnosti.

Bijela kuća isprva je tvrdila kako je Hamza ubijen u kući u Abotabadu, da bi na kraju ispalo kako je ubijen njegov 22-godišnji brat Khalid.

Pakistan imao tajni dogovor s Amerikom o napadu na Bin Ladena?

Osama bin Laden pet puta se ženio te je imao 24 djece. Tri muškarca, uključujući Bin Ladena, i jedna žena ubijeni su u američkoj akciji u pakistanskom Abotabadu.

I dok neki drže kako je Pakistan štitio Bin Ladena, čak ga držao u kućnom pritvoru, drugi smatraju kako je Pakistan još prije deset godina imao dogovor sa Amerikom da napadne Bin Ladena ako se pokaže da je on u njihovoj zemlji. Sporazum je bio tajan, kako ne bi izazvao srdžbu antizapadnih islamista. Dio sporazuma bio je i da Pakistan mora odglumiti ljutnju zbog napada na Bin Ladena.

Pročitajte više