Opasno približavanje TS Žerjavinec koja će od ponedjeljka u probnom rad

HRVATSKA elektroprivreda izvijestila je danas da u ponedjeljak, 17. svibnja, počinje probni rad Trafostanice (TS) Žerjavinec, kod Sesveta, i priključnih dalekovoda, te upozorila stanovnike toga područja da se, radi osobne sigurnosti, ne približavaju TS Žerjavinec, odnosno stupovima i vodičima dalekovoda.

TS Žerjavinec i priključni dalekovodi najvećim se dijelom nalaze na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Uz samu trafostanicu, riječ je o 400 kilovoltnim (kV) dalekovodima Žerjavinec-granica s Mađarskom, Žerjavinec-Tumbri i Žerjavinec-Ernestinovo; 220 kV Mraclin-Žerjavinec i Žerjavinec-Cirkovce; te 110 kV dalekovodima Dubec-Žerjavinec, Resnik-Žerjavinec, Žerjavinec-Dugo Selo i Žerjavinec-Jetrovec.

"Stoga upozoravamo stanovnike na tom području da se, radi osobne sigurnosti ne približavaju visokonaponskom postrojenju TS Žerjavinec, odnosno stupovima i vodičima navedenih dalekovoda", poručuju iz HEP-a.

Nakon probnog rada TS Žerjavinec i priključnih dalekovoda, radi ispitivanja postrojenja, ti će se objekti pustiti u trajni pogon.

Izgradnja TS Žerjavinec započela je u ožujku 2002. i to je, uz obnovu TS Ernestinovo, najznačajnija investicija HEP-a posljednjih godina. Obnova TS Ernestinovo, koja je u rad puštena u studenom prošle godine, te izgradnja TS Žerjavinec poboljšavaju stabilnost opskrbe električnom energijom u kontinentalnoj Hrvatskoj, te omogućuju spajanje elektroenergetskog sustava jugoistočne Europe s jedinstvenim europskim sustavom za prijenos električne energije.

(Hina) xbn yds

Pročitajte više