Opasnost od pretilosti djeci prijeti i prije izlaska iz pelena

BRITANSKI znanstvenici smatraju da opasnost od pretilosti u Velikoj Britaniji počinje i prije nego djeca izađu iz pelena, odnosno u dobi do tri godine kada djeca provode život sjedeći.

Testiranja provedena na djeci od tri godine pokazala su da su djeca toliko neaktivna da joj prijeti opasnost od prevelike težine. Isti su rezultati postignuti i na testiranju djece od pet godina.

Stručnjaci prepoučuju da djeca te dobi provedu najmanje sat vremena na dan vježbajući umjereno do jače.

No 28 škotskih trogodišnjaka uključenih u istraživanje bilo je tipično aktivno samo 20 do 25 minuta. Njihova prosječna potrošnja energije svrstavala ih je u sjedilački životni stil koji povećava opasnost od pretilosti, ocjenjuju stručnjaci.

Voditelj istraživanja John Reilly sa sveučilišta u Glasgowu kaže: "Pružili smo objektivni dokaz da aktualnim preporukama za fizičku aktivnost mnogo djece ne udovoljava".

"Niska razina fizičke aktivnosti možda se može predvidjeti, ali rezultati dobiveni izravnim mjerenjem nisu dostupni i postoji opsežno shvaćanje među roditeljima i zdravstvenim i obrazovnim profesionalcima da su mala djeca spontano aktivna", dodao je.

Za razliku od roditelja i djedova i baka, današnji petogodišnjaci imaju obilje televizijskih programa prilagođenih svojoj dobi, ističu znanstvenici. Istovremeno, izloženi su reklamama za hranu koja deblja, slatkiše i kalorična pića.

Neville Rigby iz međunarodne udruge za pretilost ističe: "Mnoga današnja djeca igraju se računalima, zabavljaju se elektronskim igricama i gledaju televiziju".

"Djeca vole gledati živahne, animirane i stvari u bojama i zato sjede ispred televizora. A što više sjede pred televizorom, više i jedu", dodao je.

"Jednom kada im se pruži prilika da se igraju, djeca uživaju u tome. Treba im omogućiti da uživaju u aktivnom životu", rekao je Reilly.

Ekipa znanstvenika doktora Reillyja mjerila je ukupnu potrošnju energije djece kao i razinu njihove fizičke aktivnosti.

Prosječna potrošnja energije bila je oko 200 kalorija dnevno niža od britanskog prosjeka. Od početne skupine, 72 djece je praćeno i dvije godine poslije, u dobi od pet godina. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Lancet".

(Hina) bis vm

Pročitajte više