Opatija: Prosvjedni skup protiv radara na vrhu Učke

STOTINJAK ljudi prosvjedovalo je danas glavnom opatijskom ulicom protiv postavljanja radarskog sustava na vrhu Učki Vojaku.

U prosvjednoj povorci bili su, među ostalima, opatijski gradonačelnik Ranko Vlatković i saborski zastupnici IDS-a Damir Kajin i Doroteja Pešić Bukovac.

Organizatori tog, kako je istaknuto, nepolitičkog skupa, su Ekološka udruga EKO Kvarner, udruge Lido i Moji Ićići, Planinarsko društvo Orljak i Istarski demokratski sabor.

Radarski sustav za nadzor zračnog prostora, po odluci bivšega Ministarstva obrane, trebao je biti postavljen na vrhu Vojaku, no nakon burnih prosvjeda to je ministarstvo odlučilo postaviti radar na nekoliko kilometara udaljen vrh Brgud. Sadašnje Ministarstvo obrane ponovno je preinačilo odluku, tako da će se radar ipak postaviti na vrh Vojak.

Reagirajući na javno izraženo nezadovoljstvo zbog te odluke u medijima, Ministarstvo obrane je prije dva tjedna priopćilo da će radarski sustav FPS-117 biti postavljen u sklopu objekta HT-a, ističući da je taj objekt od kule - vidikovca na vrhu Vojaku udaljen oko 100 metara, a da će se poporatni dio radarskog sustava "Nebo" postaviti "uz minimalne građevinske zahvate kao montažni objekt". MORH je također ustvrdio da sustav neće ni na koji način štetno utjecati na zdravlje izletnika.

Onima koji smatraju da je vrh Vojak loše mjesto za radar pridružio se i istarski župan Ivan Jakovčić, koji je nedavno izjavio kako očekuje da će Vlada ipak preispitati tu odluku i uzeti u obzir mišljenje građana koji se tome protive.

Prosvjed protiv postavljanja radarskog sustava "Nebo" na vrh Učke nastavit će se uskoro, kako je najavljeno na skupu, koncertom na toj planini.

Pročitajte više