Opatija: Završen Kongres međunarodnog udruženja sedimentologa

TRODNEVNI međunarodni znanstveni skup geologa sedimentologa, najveći ovogodišnji u Europi i jedan od najvažnijih u svijetu, završio je rano poslijepodne radom u Opatiji.

Dvadesetdrugi kongres Međunarodnog udruženja sedimentologa (International Association of Sedimentologists - IAS) okupio je 240 sudionika iz 35 zemalja sa svih kontinenata, osim Australije, od kojih jednu trećinu iz Hrvatske.

Skup je jedno veliko priznanje hrvatskoj geologiji, ponajprije za značajne znanstvene priloge hrvatskih geologa koji su objavljeni u uglednim svjetskim časopisima "Sedimentology", "Basin Research", "Facies" i drugi, rečeno je u Organizacijskom povjerenstvu skupa.

Vodeća svjetska imena iz tog područja kao što su Maurice Tucker iz Engleske, Paul Enos iz SAD-a, Guy Plint iz Kanade, Andre Strasser iz Švicarske, Finn Surlyik iz Danske i drugi, održali su devet uvodnih predavanja ocijenivši trenutačna dostignuća u tom vrlo dinamičnom znanstvenom području.

Prije početka zasjedanja održane su tri višednevne znanstvene ekskurzije na geološki najzanimljivija mjesta geotektonskih cjelina Dinarida, Panonskog bazena i južnih Alpa, a tri će se održati po završetku skupa. Njihove teme su geokemija starih tala i crvenice, te pitanja vezana uz sedimentološku problematiku našega krša.

Raspravljalo se u 14 tematskih cjelina iz sedimentologije i srodnih geoloških disciplina. Jedno od važnijih pitanja bilo je i utjecaj čovjeka na okoliš i uloga sedimentoloških istraživanja u njegovu očuvanju.

Kongres, koji je održan u Hrvatskoj nakon 20 godina, organizirali su Institut za geološka istraživanja u Zagrebu i Hrvatsko geološko društvo, a pokrovitelj mu je Ministarstvo znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Sličan skup održan je 1983. u Splitu.

Sedimentologija je grana geologije koja se bavi proučavanjem taložnih stijena, od kojih je izgrađeno više od 90 posto područja Hrvatske. U njima se nalaze sve hrvatske rezerve nafte, vode i drugih mineralnih sirovina, a od njih je izgrađena i jadranska obala.

Pročitajte više